Čas pre Atény vypršal. MMF nezaplatili, záchranný program sa skončil

Grécko je prvou vyspelou krajinou v histórii Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorá nezaplatila svoju pôžičku. Zároveň sa skončil druhý záchranný program od Európskej únie.

01.07.2015 00:00
Grécko, zástava Foto: ,
Grécko sa ocitlo v neznámych vodách. Po nezplatení splátky MMF a vypršaní druhého záchranného programu od Európskej únie je jeho osud neistý.
debata (60)

Grécko požiadalo Medzinárodný menový fond (MMF) o viac času na uhradenie dlžnej splátky vo výške 1,6 miliardy eur. Štátnej televízii to povedal grécky vicepremiér Jannis Dragasakis. Lehota na uhradenie splátky dlhu vypršala o polnoci z utorka na stredu. Grécko splátku dlhu nezaplatilo. Aj MMF potvrdil, že splátku nedostal. Podľa stanoviska fondu Gréci môžu v budúcnosti dostať ďalšie prostriedky od MMF len vtedy, keď uhradia svoje záväzky. Žiadosť Grécka rada fondu posúdi „v pravý čas“.

Grécko sa nezaplatením splátky MMF stáva prvou vyspelou ekonomikou v histórii organizácie, ktorá včas nesplatí pôžičku. Naposledy z iných ako technických dôvodov nesplatilo svoj dlh v roku 2001 Zimbabwe, ktorá stále dlhuje fondu 112 miliónov USD. Ďalšími krajinami, ktoré nezaplatili svoje záväzky načas, boli napríklad Sudán či Kuba.

Grécko je vo vzduchoprázdne

O polnoci zároveň vypršal aj druhý medzinárodný záchranný program pre zadlžené Grécko. Atény ešte v poslednom momente požiadali o tretí záchranný program (viac v článku Gréci žiadajú tretí záchranný program, peniaze na dva roky a odpis dlhu) a niekoľkodňové predĺženie druhého programu. Veritelia odmietli predĺženie druhého programu ako technicky nemožné a v prípade tretieho programu žiadajú o podrobnosti, najmä o tom, čo Grécko ponúkne výmenou za pomoc. V stredu sa síce zídu ministri financií eurozóny, aby rokovali o žiadosti Grécka, ale skutočná reakcia môže prísť až po nedeľňajšom gréckom referende.

Grékov odstrihnú od ďalších financií

Neuskutočnená splátka Grécka je najväčšia, akú kedy niektorá krajina MMF nesplatila. Grécko je teraz najväčším dlžníkom fondu, dlhuje mu bez úrokov 35 miliárd eur. Do konca tohto roka má Grécko MMF zaplatiť 5,5 miliardy eur.

Nesplatenia môže mať vážne dôsledky. Grécko bude okamžite odstrihnuté od ďalších financií od MMF. Pokiaľ nebude problém rýchlo vyriešený, môže krajina prísť o hlasovacie právo v MMF alebo byť z organizácie vylúčená, upozornil denník Financial Times.

Niektorí analytici si nedávno nesprávne vyložili pokyny MMF pre zmeškané platby, podľa ktorých mali mať Atény ešte 30 dní na uskutočnenie platby, než bude o omeškaní informovaná výkonná rada MMF. Podľa úradníkov sú tieto pokyny zastarané a šéfka fondu Christine Lagardeová už oznámila, že okamžite po skončení úradných hodín vo Washingtone bude informovať výkonnú radu, že Atény sú v omeškaní s platbou. To by mohlo mať vplyv na doložky v dohodách s niektorými európskymi veriteľmi.

MMF nikdy nepristupuje k ďalšiemu prerokúvaniu splátkových kalendárov so svojimi členmi. Keď Gréci načali tému o vyjednaní nového splátkového kalendáru v apríli, Lagardeová ho rezolútne odmietla a uviedla, že za posledných 30 rokov fond nikdy neumožnil oneskorenie splátky. Podľa stanov MMF môže rozhodnúť o odložení splátky najviac na päť rokov, ak 70-percentná väčšina nerozhodne, že dlhšia doba odkladu je možná, pretože uskutočnenie splátky by spôsobilo členovi mimoriadne ťažkosti. Naposledy fond umožnil päťročný odklad splátok v roku 1982 Guyane a Nikarague. Druhá možnosť, dlhšie odloženie so súhlasom 70-percentnej väčšiny, nebola nikdy využitá.

Grécko využilo netradičné postupy

MMF tiež už vo vzťahu k Grécku využil málo známe pravidlá a precedensy. Okrem iného umožnil zlúčiť všetky splátky za jún do jednej na posledný deň v mesiaci, čo naposledy využila v 80. rokoch Zambia. Dokonca niektorí vysokí úradníci MMF uvádzali, že o podobných pravidlách predtým nepočuli. Aj podmienky pre získanie úveru boli voľnejšie. Grécku bolo povolené mať oveľa vyšší štátny dlh, než je umožnené neeurópskym krajinám pri žiadosti o pôžičku. Čokoľvek, čo by mohlo byť vnímané ako zvláštne zaobchádzanie s Gréckom, by tiež mohlo nahnevať rozvíjajúce sa ekonomiky a zhoršiť dôveryhodnosť fon­du.

Atény podľa Dragasakisa tiež požiadali Európsku centrálnu banku (ECB), aby zvážila zvýšenie stropu pre núdzové financovanie gréckych bánk.

ECB nechala program núdzového financovania (ELA) minulý víkend bez zmien na úrovni 89 miliárd eur. Núdzové financovanie je pre grécke banky jedinú náhradou za odliv vkladov, ktorý počas napätých víkendových rokovaniach o zostávajúcich peniazoch zo záchranného programu nabral na intenzite. Grécko v pondelok zaviedlo obmedzenia pre pohyb kapitálu a na týždeň uzavrelo banky.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna