Prvý veľký štátny tender na elektrárni v Gabčíkove

Štátny podnik Vodohospodárska výstavba, ktorý v úvode marca prevzala Vodnú elektráreň Gabčíkovo, finišuje s prípravami na prvé generálne opravy turbín tohto energetického zdroja.

01.07.2015 06:00
vodná elektráreň, gabčíkovo Foto: ,
Štátna Vodohospodárska výstavba ide v Gabčíkove opravovať kľúčové zariadenia.
debata (4)

Štát vypovedal zmluvu o prevádzke Gabčíkova Slovenským elektrárňam, ktoré ovláda taliansky Enel. Stalo sa tak vyše tri mediace predtým, ako Krajský súd v Bratislave rozhodol o neplatnosti zmluvy o prenájme elektrárne.

Štátna Vodohospodárska výstavba ide v Gabčíkove...
Štátna Vodohospodárska výstavba ide v Gabčíkove...
+9Štátna Vodohospodárska výstavba ide v Gabčíkove...

Stále nie je jasné, či štát dokáže vodnú elektráreň prevádzkovať efektívnejšie ako privatizér a tender na opravu turbín môže priniesť ďalšie informácie k tejto téme. Podľa generálneho riaditeľa Ladislava Lazára by chceli mať detaily tendra stanovené do mesiaca. Cena nemá byť nižšia ako suma, za akú chceli rekonštruovať Slovenské elektrárne, člen skupiny Enel. V tejto súvislosti sa hovorilo o 80 miliónoch eur.

"Odkedy sme Gabčíkovo prevzali, začali sme intenzívne pripravovať generálne opravy. Určite nebudú drahšie ako tie, ktoré plánovali Slovenské elektrárne. A to z toho dôvodu, že my budeme robiť medzinárodný tender v rámci celej Európy, respektíve celého sveta, zatiaľ čo predtým sa to malo robiť s vopred vybraným uchádzačom,“ povedal Ladislav Lazár, šéf Vodohospodárskej výstavby.

Podľa informácií Pravdy však v prípade Slovenských elektrární malo ísť len o prípravu špecifikácie na tender. Zástupcovia Vodohospodárskej výstavby by chceli tender pripraviť do konca júla, v auguste majú spustiť samotnú súťaž, ktorá by mala trvať pol roka.

Odmietanie generálnej opravy turbín malo byť podľa premiéra Roberta Fica aj jedným z dôvodov na vypovedanie zmluvy o prevádzke Gabčíkova zo strany štátu v decembri minulého roku. Štátna Vodohospodárska výstavba pritom spoločnosti prenájom vypovedala bez udania dôvodu. Slovenské elektrárne Enel si dali vypracovať analýzu od spoločnosti Der Norske Verita, ktorá po audite Gabčíkovských elektrární skonštatovala, že turbíny a vnútorné časti turbíny sú v dobrom stave a celkovo technický stav údržby rôznych energetických komponentov je vysoko nad priemerom.

Alfréd Ilka, vedúci odboru Hydrocentrum v Gabčíkove, pracuje v elektrárni od roku 1986. Začal ihneď po ukončení vysokej školy, čo je už 29 rokov. Hovorí, že talianski nájomníci neboli zlí vlastníci, ale nechceli naraz a tak rýchlo generálne opravy spraviť.

"Boli vykonané rôzne analýzy, aj expertízne činnosti, ktoré dokázali, že niektoré súčiastky turbíny už sú po kritickom cykle, takže už je načase, aby tie generálne opravy boli spravené čím skôr,“ skonštatoval Ilka.

Slovenské elektrárne posunuli generálne opravy turbíny na rok 2016. Ako dôvod spoločnosť uviedla komplikovanosť opráv, ktoré počítajú najskôr s postupnou prehliadkou turbín, keďže oprava jednej trvá približne rok. Momentálne je takisto v Gabčíkove jedna z pravidelných rekonštrukcií. Niektoré z turbín sú aj dnes odstavené. Má ísť o bežný typ opráv, ktorý Ladislav Lazár vyčíslil ročne na 3¤milióny eur.

Gabčíkovská elektráreň vyrobí ročne asi desať percent spotreby Slovenska. "Každá desiata žiarovka svieti vďaka Gabčíkovu,“ dodal Ilka.

Generálna oprava sa má postupne týkať všetkých ôsmich turbín. Odhaduje sa, že bude trvať šesť rokov. Odkedy prevzala Vodohospodárska výstavba vodnú elektráreň, zamestnala podľa Ladislava Lazára šesťdesiatdva nových zamestnancov.

Vláda si uplatňuje od podniku vysokú pohľadávku, až 492 miliónov eur, za to, že podnik posledných deväť rokov neoprávnene prevádzkoval Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Slovenské elektrárne, naopak, trvajú na tom, že štát vypovedal 30-ročnú zmluvu neoprávnene a trvajú na odškodnení vo výške 588 miliónov eur. Enel aktuálne svojich 66 percent akcií elektrární predáva a situácia okolo Gabčíkova môže transakciu výrazne ovplyvniť. O ovládnutie akcií elektrární sa zaujíma aj slovenská vláda.

Štát sa roky súdil o Gabčíkovo, ktoré elektrárne v rámci privatizácie dostali do prevádzky s tým, že inkasovali 35 percent z tržieb za predanú elektrinu. Zvyšných 65 percent tržieb dostával štátny podnik Vodohospodárska výstavba, ktorý zároveň vlastnil majetok. Gabčíkovo totiž musí byť podľa zmluvy o výstavbe vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros medzi Slovenskom a Maďarskom z roku 1977 majetkom štátu. Súd však napokon aj prevádzku gabčíkovskej elektrárne prisúdil naplno štátu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vodná elektráreň Gabčíkovo