Ratingy Grécka padli hlbšie do špekulatívneho pásma

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécko hlbšie do špekulatívneho pásma na CC, čo znamená veľmi nízku perspektívu splatenia.

01.07.2015 06:45
debata (1)

Dôvodom je krach rokovaní s veriteľmi a vyhlásenie referenda. Prerušenie rokovaní s veriteľmi podľa vyhlásenia Fitch výrazne zvyšuje pravdepodobnosť, že krajina v najbližších niekoľkých mesiacoch nebude schopná splniť svoje dlhové záväzky, a je tak vysoko pravdepodobné, že sa dostane do platobnej neschopnosti.

Grécko neuhradilo splátku Medzinárodnému menovému fondu. Krajiny však už oznámila, že splátku nezaplatí a požiadala MMF o odklad, uviedla agentúra AFP.

K podobnému kroku už pristúpila aj agentúra Standard & Poor's, ktorá v utorok zrazila hodnotenie úverových záväzkov Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma na známku CCC- a dodala, že pravdepodobnosť, že krajina opustí eurozónu, je takmer 50 percent. Výhľad ratingu je negatívny, čo znamená, že sa môže ešte zhoršiť. Agentúra zároveň dodala, že ak sa podmienky nezmenia, Grécko sa do šiestich mesiacov so svojím komerčným dlhom dostane do platobnej neschopnosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna