Tsiprasov list môže byť zvrat, velí na ústup

Grécky premiér Alexis Tsipras ustúpil medzinárodným veriteľom Grécka a sľúbil im prijatie takmer všetkých ich posledných podmienok ďalšej finančnej pomoci. Podľa denníka Financial Times to vyplýva z listu, ktorý Tsipras v utorok večer zaslal Medzinárodnému menovému fondu (MMF), Európskej centrálnej banke (ECB) a Európskej komisii.

01.07.2015 11:47 , aktualizované: 17:20
Grécko, eurozóna, banky, dôchodcovia Foto:
Manažér banky sa snaží udržať poriadok v rade gréckych penzistov, ktorí čakajú na dôchodky pred Národnou bankou v Aténach.
debata (99)

List je rozvinutím nečakanej utorkovej žiadosti gréckej vlády o tretí záchranný program v rozsahu 29,1 miliardy eur.

Tsipras „prijme všetky podmienky veriteľov, ktoré boli na stole cez víkend, len s niekoľkými malými zmenami“, píše sa v dvojstrannom liste, ktorý britský denník získal.

Správa o ústupe gréckeho premiéra viedla na finančných trhoch k zrýchlenému oživeniu cien európskych akcií a dlhopisov zraniteľných krajín eurozóny a tiež zmazala straty eura oproti ostatným menám.

Tsiprasov list údajne sľubuje, že Atény prijmú všetky navrhované zmeny systému dane z pridanej hodnoty (DPH), až na zrušenie zľavy pre grécke ostrovy. V citlivej otázke úspor v dôchodkovom systéme Tsipras iba žiada, aby sa požadované sedemročné postupné predlžovanie veku odchodu do penzie na 67 rokov nezačal hneď, ale až v októbri. Požiadal tiež o možnosť pomalšieho odstraňovania príplatku pre najchudobnejších dôchodcov.

„Helénska republika je pripravená prijať túto dohodu s nasledujúcimi dodatkami a vyjasnením ako súčasť predĺženia končiaceho (záchranného) programu, o ktorý sme požiadali v utorok 30. júna,“ píše sa podľa Financial Times v liste.

Grécka lesť?

Zdroj agentúry Reuters z eurozóny existenciu listu potvrdil, uviedol však, že niektoré veci z Tsiprasovho listu bude pre prinajmenšom niektoré krajiny eurozóny ťažké prijať, a naznačil, že môže ísť len o ďalšiu grécku lesť. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble už povedal, že posledná Tsiprasova ponuka nič nové neprináša. Uviedol, že neprispela k vyjasneniu situácie a v tomto okamihu nemôže slúžiť ako základ pre seriózne rokovania. „Grécko musí v prvom rade jasne povedať, čo chce,“ dodal Schäuble.

Skeptický je aj minister financií Peter Kažimír. Domnieva sa, že Tsipras len taktizuje. Ak Gréci v referende odmietnu reformy, Kažimír sa obáva, že grécke banky už nikdy neotvoria s platnou menou euro (viac v článku Kažimír: Tsipras pred referendom taktizuje).

Dvere k rozhovorom s Gréckom ostávajú stále otvorené. V Spolkovom sneme to v stredu povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa nej však nemožno hľadať kompromis za každú cenu a výsledkom rokovaní musí byť, aby Európska únia bola stabilná a z krízy vyšla silnejšia, než bola pred ňou. Merkelová tiež uviedla, že posledná ponuka eurozóny už nie je na stole, pretože sa vzťahovala k druhému záchrannému programu, ktorého platnosť vypršala v utorok (viac v článku Merkelová: Dvere k rozhovrom s gréckom zostávajú otvorené).

Na dohode o novom záchrannom programe pre Grécko by sa Atény s veriteľmi mohli dohodnúť včas na to, aby krajina uhradila záväzky splatné 20. júla. Vtedy budú splatné cenné papiere v hodnote 3,5 mld. eur, ktoré má v držbe Európska centrálna banka. V stredu to nemenovaný uviedol predstaviteľ eurozóny.

Na otázku, či je možná dohoda v takom časovom rámci, predstaviteľ povedal, že „teoreticky je to uskutočniteľné“. Iný európsky predstaviteľ dodal, že dohoda je možná do dvoch týždňov.

Brusel varuje pred unáhlenými krokmi

Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis sa postavil proti možnosti využiť neuhradenú grécku splátku Medzinárodnému menovému fondu (MMF) k požiadavkam na okamžité splatenie gréckych dlhov.

Európsky nástroj finančnej stability (EFSF), ktorý je najväčším veriteľom Grécka, upozornil, že by v dôsledku neuhradenia gréckej splátky MMF mohol teoreticky požadovať okamžité splatenie všetkých pohľadávok, ktoré u Grécka má.

Dombrovskis však vyzval členské krajiny Európskej únie, aby nepodnikali žiadne bezprostredné kroky a počkali na výsledok rokovaní o novej pomoci pre Grécko.

EFSF vznikol v roku 2010, aby vydávaním dlhopisov získaval peniaze na pomoc problémových členských krajín eurozóny. Od júla 2013 bol nahradený Európskym stabilizačným mechanizmom (ESM). Nevstupuje už teda do nových transakcií, prestane ale existovať až vtedy, keď budú uhradené všetky pôžičky a ním zriadené finančné inštrumenty.

Pápež: V centre má byť ľudská dôstojnosť

Pápež František vyzval európskych lídrov, aby pri riešení gréckej krízy robili zodpovedné rozhodnutia. V centre debaty musí zostať ľudská dôstojnosť, uvádza sa podľa agentúry Reuters vo vyhlásení Vatikánu.

„Dôstojnosť človeka musí zostať v centre každej politickej a technickej debaty aj pri vytváraní zodpovedných rozhodnutí,“ upozorňuje sa vo vyhlásení, podľa ktorého najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi nabáda všetkých veriacich, aby sa modlili za grécky ľud.

František ústami vatikánskeho hovorcu Federica Lombardiho tiež vyjadril znepokojenie nad gréckou dlhovou krízou. „Chce vyjadriť svoju blízkosť všetkému gréckemu ľudu“, citovala Lombardiho agentúra ANSA.

Medzitím tisíce gréckych dôchodcov v stredu zaplavili banky. Niektoré pobočky sa otvorili výhradne pre nich. Penzisti si môžu vybrať 120 eur na týždeň, nejasné inštrukcie bánk ale medzi nimi vyvolali chaos. Grécke banky sú od pondelka zatvorené z rozhodnutia vlády, ktorá zaviedla obmedzenie kapitálových tokov, obmedzila výbery z bankomatov a zakázala prevod peňazí do zahraničia.

Vláda v utorok oznámila, že obnoví prevádzku tisícovky bankových pobočiek kvôli penzistom, ktorí nepoužívajú platobné karty umožňujúce výber peňazí z bankomatov. Pre ostatné účely majú byť banky zatvorené minimálne do pondelka 6. júla. Vláda k uzavretiu bánk pristúpila potom, čo vklady z nich mizli rekordným tempom a Európska centrálna banka (ECB) prestala gréckym finančným ústavom zvyšovať núdzové financovanie.

Niektoré banky oznámili v noci a niektoré až ráno, že budú zákazníkov obsluhovať podľa abecedy. Mnohí dôchodcovia, ktorí od skorého rána čakali v radoch, sa tak nakoniec dozvedeli, že sa majú vrátiť vo štvrtok alebo v piatok.

Gréci môžu po uzavretí bánk vyberať peniaze z bankomatov, denný limit pre jednu kartu bol stanovený na 60 eur. Mnohí starší ľudia však platobnej karty nepoužívajú.

Euroskupina sa opäť zíde

V stredu budú o Grécku rokovať ministri financií eurozóny, telekonferenciu ale presunuli z dopoludnia až na 17:30 SELČ. Euroskupina má na programe nový návrh gréckej vlády, ktorá v utorok požiadala eurozónu o nový záchranný program na dva roky ao zmiernenie dlhu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vylúčila akúkoľvek dohodu pred nedeľňajším gréckym referendom o návrhoch veriteľov. Francúzsko je pre dosiahnutie dohody s Gréckom ešte pred ním. „Naším cieľom je snažiť sa do poslednej chvíle hľadať, či je možná dohoda, ktorá by viedla k návratu stability v Grécku a uistila Európu a svet,“ povedal francúzsky minister financií Michel Sapin.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna