Kažimír: Tsipras pred referendom taktizuje

Grécky premiér Alexis Tsipras podľa ministra financií SR Petra Kažimíra taktizuje pred referendom. "Postaviť požiadavku predĺžiť program posledné hodiny bežania tohto programu vnímam ako zámer, ktorý sa dá vysvetliť nasledovne: požiadate o nesplniteľnú požiadavku, my ju musíme odmietnuť a potom to môžete doma interpretovať ako nepriateľský akt," povedal po stredajšom rokovaní vlády.

01.07.2015 14:33
debata (8)

Podľa Kažimírových slov sa Tsipras pridal vo vnútri Syrizy na stranu, ktorá je za vystúpenie krajiny z eurozóny a bankrot Grécka ako takého. „Toto môže byť jeden zo spôsobov, ako zvyšovať pravdepodobnosť odmietnutia zoznamu reforiem, ktorý bude predmetom referenda,“ dodal slovenský minister financií.

Ak Gréci v referende odmietnu reformy, Kažimír sa obáva, že grécke banky už nikdy neotvoria s platnou menou euro. „Grécka strana odišla v piatok v noci od rokovacieho stola, vyhlásila referendum. Referendum je legitímna vec v každej krajine,“ povedal Kažimír. Problémom podľa neho je, že vláda, ktorá päť mesiacov sedela za rokovacím stolom, vyzýva grécky národ, aby hlasoval proti. „Toto je kľúčový problém v každom prípade, nech už referendum dopadne tak alebo onak. Vláda musí vykonávať reformy, nikto iný,“ doplnil.

V stredu by mali pokračovať konferenčné rozhovory ministrov financií eurozóny. „Neočakávam žiadne prelomové rozhodnutie. Prelomové rozhodnutie by mohlo byť z gréckej strany, keby vláda zmenila postoj k hlasovaniu v referende, alebo by zmenila otázku, alebo by referendum zrušila,“ vyjadril sa Kažimír.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #Peter Kažimír #eurozóna