Merkelová: Dvere k rozhovorom s Gréckom ostávajú otvorené

Dvere k rozhovorom s Gréckom ostávajú stále otvorené. V Spolkovom sneme to v stredu povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

01.07.2015 14:42
debata (5)

Podľa nej však nemožno hľadať kompromis za každú cenu a výsledkom rokovaní musí byť, aby Európska únia bola stabilná a z krízy vyšla silnejšia, než bola pred ňou. Merkelová tiež uviedla, že posledná ponuka eurozóny už nie je na stole, pretože sa vzťahovala k druhému záchrannému programu, ktorého platnosť vypršala v utorok.

„Stále opakujem: Dvere k rozhovorom s gréckou vládou vždy boli otvorené a otvorené ostávajú. To sme dlžní ľuďom i Európe,“ povedala Merkelová. „K realite ale patrí tiež to, že sme zažili, ako Grécko jednostranne ukončilo rozhovory o úspešnom uzavretí druhého záchranného balíčka. Zažili sme, že Grécko nedodržalo svoj záväzok zaplatiť včas Medzinárodnému menovému fondu,“ pripomenula.

Podľa Merkelovej je potrebné, aby pri rokovaniach všetky krajiny hľadali kompromis. „Kompromis môže byť prijatý len vtedy, keď výhody prevažujú nad nevýhodami. Inak ja ani nemecká vláda kompromis neprijmeme,“ povedala kancelárka. „Dobrý Európan nie je ten, kto hľadá dohodu za každú cenu. Dobrý Európan je podľa mňa ten, kto dodržiava európske zmluvy a národné právo a týmto spôsobom pomáha, že stabilita eurozóny nie je poškodzovaná,“ ​​uviedla.

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel vyhlásil, že EÚ vyšla Grécku pri riešení finančnej krízy ústrety oveľa viac než ostatným štátom, ktoré sa dostali do problémov, Aténam to ale nestačilo. „Každý má právo na pomoc a podporu, ale každý sa tiež musí postarať o to, že na ňu nebude odkázaný nastálo,“ povedal Gabriel.

„Keby sme Grécku úplne vyhoveli a dali im peniaze bez akýchkoľvek podmienok, bol by to začiatok transferovej únie, pretože by to isté chceli všetky ostatné štáty. Nakoniec by to Európu preťažilo a hospodárske podmienky by boli všade horšie ako teraz,“ povedal. Podľa neho by navyše takýto krok posilnil nacionalistické strany, ktoré sa vymedzujú proti EÚ.

Podľa Merkelovej vyžaduje prekonanie gréckej krízy veľa času, eurozóna je ale na ňu teraz lepšie pripravená ako v minulosti. „Vďaka reformnej politike sme teraz silnejší ako pred piatimi rokmi. Dnes sa 18 krajín eurozóny nemusí obávať ekonomickej katastrofy, pretože sa Grécko dostalo do problémov,“ povedala kancelárka.

Gabriel vyjadril presvedčenie, že vývoj v Grécku nespôsobí zánik eura. "Čokoľvek prinesie tento týždeň, nech urobia grécki politici akýkoľvek obrat, nech bude výsledok referenda (o návrhu veriteľov) akýkoľvek, som si istý, že nájdeme riešenie. Ani Európa, ani euro tým nie sú ohrozené. Euro je stabilnou menou a tou aj zostane, "povedal.

Merkelová tiež zdôraznila, že Nemecko má záujem na vyriešení problémov. „Nemecku sa bude dariť dobre len vtedy, keď sa bude dariť dobre Európe,“ povedala.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #eurozóna #Angela Merkelová