Jagland: Grécke referendum nezodpovedá štandardom

Referendum o prijatí návrhu veriteľov, ktorí ponúkali Grécku finančnú podporu výmenou za reformy, nebude zodpovedať európskym štandardom, ak sa uskutoční už túto v nedeľu. Podľa agentúry AP to povedal generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjørn Jagland.

01.07.2015 16:19
debata (23)

Nórsky politik na čele RE upozornil na to, že medzinárodné štandardy odporúčajú, aby referendá boli vyhlasované s minimálne dvojtýždňovým predstihom, aby bol dostatok času na diskusiu. Navyše ľuďom musí byť predložená jasná otázka a hlasovanie by mali sledovať medzinárodné pozorovatelia.

Grécky premiér Alexis Tsipras oznámil referendum v sobotu, keď po piatich mesiacoch vyjednávania nedospel s medzinárodnými veriteľskými inštitúciami k dohode o pokračovaní zahraničnej finančnej pomoci výmenou za pokračujúce ekonomické reformy. Sám pritom Grékov vyzval, aby ponuku zahraničných partnerov, ktorá počíta s pokračovaním úsporných opatrení, odmietli.

Referendum „bolo vyhlásené takým stručným oznámením, že to samo o sebe je veľký problém,“ povedal agentúre AP Jagland. Problémom je podľa neho aj skutočnosť, že „otázky predložené ľuďom … nie sú veľmi jasné“ (viac v článku Grécke referendum je ako rébus. Text je zložitý a zmätený).

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna