Tsipras potvrdil referendum. Vyzval Grékov na Nie

Grécky premiér Alexis Tsipras vyzval v priamom televíznom vystúpení svojich spoluobčanov, aby v nadchádzajúcom referende o prijatí podmienok pomoci medzinárodných veriteľov povedali rozhodné "nie".

01.07.2015 17:15
Grécko, Alexis Tsipras, referendum Foto:
Grécky premiér Alexis Tsipras sa znova v priamom televíznom prenose prihovoril spoluobčanom a vyzval ich, aby v referende povedali "nie" podmienkam pomoci medzinárodných veriteľov.
debata (74)

Toto odmietnutie vraj neznamená roztržku s Európskou úniou, ale naopak predstavuje rozhodujúci krok na rokovanie lepších podmienok. Podľa Tsiprasa už vyhlásenie referenda prinútilo európskych partnerov k zmierneniu podmienok.

V priebehu dopoludnia svetové mediá informovali o tom, že Tsipras ustúpil medzinárodným veriteľom Grécka a sľúbil im prijatie takmer všetkých ich posledných podmienok ďalšej finančnej pomoci. Podľa denníka Financial Times to vyplýva z listu, ktorý Tsipras v utorok večer zaslal Medzinárodnému menovému fondu (MMF), Európskej centrálnej banke (ECB) a Európskej komisii. (Viac v správe Tsiprasov list môže byť zvrat, velí na ústup.)

Správa o ústupe gréckeho premiéra viedla na finančných trhoch k zrýchlenému oživeniu cien európskych akcií a dlhopisov zraniteľných krajín eurozóny a tiež zmazala straty eura oproti ostatným menám.
74 debata chyba
Viac na túto tému: #veritelia #referendum #Alexis Tsipras