Euroskupina bude čakať na výsledky gréckeho referenda

Ministri financií eurozóny sa zhodli, že pred ďalšími rokovaniami s gréckou vládou si počkajú na výsledok nedeľňajšieho referenda v Grécku. Po skončení mimoriadnej telekonferencie Euroskupiny to na internete uviedol slovenský minister financií Peter Kažimír.

01.07.2015 19:15 , aktualizované: 22:08
debata (12)

„Euroskupina je zajedno v rozhodnutí počkať pred ďalšími rokovaniami na výsledok gréckeho referenda,“ napísal Kažimír na komunitnej sieti Twitter. Neskôr túto informáciu potvrdil aj šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Ministri financií eurozóny mali na telekonferencii debatovať o novom návrhu Grécka, ktorého vláda v utorok požiadala eurozónu o nový záchranný program na dva roky a o zmiernenie dlhu.

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem pred začiatkom telefonickej debaty uviedol, že po najnovších slovách gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa vidí len malú šancu na pokrok.

„Hlavné rozhodnutie bolo také, že vzhľadom na politickú situáciu, odmietnutie skorších návrhov, referendum, ktoré sa bude konať v nedeľu, a stanovisko gréckej vlády, ktorá radí voliť nie, nevidíme v tejto chvíli žiadny dôvod k ďalším rokovaniam,“ uviedol Dijsselblom vo videonahrávke.

Žiadne ďalšie rokovania o návrhoch alebo finančných záležitostiach sa v najbližších dňoch neuskutočnia ani na úrovni euroskupiny, ani medzi gréckymi úradmi a veriteľskými inštitúciami, uviedol tiež.

Teraz jednoducho počkáme na výsledok nedeľňajšieho referenda a zohľadníme ho, podotkol Dijsselbloem.

„Veľmi sa za túto situáciu ospravedlňujem, vzhľadom na to, ako silné je odhodlanie gréckeho ľudu byť súčasťou Európy a zostať súčasťou eurozóny, v čom ich úplne podporujeme,“ uviedol šéf euroskupiny.

Dijsselbloem podotkol, že Euroskupina najnovšie Tsiprasovy návrhy týkajúce sa úpravy podmienok staršej dohody iba zaznamenala.

Grécky minister financií Varufakis po telekonferencii podľa agentúry Reuters uviedol, že Euroskupina pociťuje, že najnovšie grécke návrhy týkajúce sa dohody o záchrannom programe sa uberajú „správnym smerom“.

Tsipras v stredu vyzval svojich spoluobčanov, aby v referende o prijatí podmienok pomoci medzinárodných veriteľov povedali „nie“. Roztržka s Európskou úniou to vraj nie je.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna