Turistov bankrot netrápi. Zatiaľ

Dovolenkárov v Grécku vrátane slovenských zatiaľ neťaží, že krajina krachuje. Vlani oddychovalo v Grécku cez cestovné kancelárie takmer 69–tisíc Slovákov. Aj tento rok sa zájazdy kupujú naďalej napriek mnohým rizikám.

02.07.2015 10:00
turista, Atény, Grécko Foto:
Atény
debata (1)

Pre veľký záujem o výber úspor však niektoré bankomaty na ostrovoch nefungujú. Limit 60 eur na denný výber platí len pre Grékov. Niektoré obchody neprijímajú platby kartou, keďže banky sú zatvorené a k utŕženým peniazom sa tak obchodníci nedostanú. Letiská aj hotely zatiaľ fungujú.

V prípade krachu Grécka a zavedenia druhej meny v krajine však môžu byť v obchodoch dvojaké cenovky, problémy môžu byť aj pri platení eurami, respektíve výmenách eur za novú domácu menu. Pri devalvácii môže rásť nespokojnosť obyvateľstva, čo by vyústilo do štrajkov, ktoré by neobišli zrejme ani turistické centrá či letiská.

Gréci žijú z turizmu, ale zároveň je infraštruktúra aj časť biznisu pod rukami štátu. Všetky spomínané riziká závisia od výsledku nedeľného referenda. Ak Gréci povedia úsporám nie, môžu zostať bez prísunu eur a udalosti môžu nabrať rýchly spád. Znamená to, že objednávať si teraz zájazd do Grécka môže byť riziko.

Cestovné kancelárie zatiaľ ale akékoľvek riziká odmietajú. Majú zakúpené kapacity na letnú sezónu a ak by záujem opadol, finančne by utrpeli. Kapacity na ďalší rok zatiaľ aj cestovky objednávajú veľmi opatrne.

V praxi si dovolenkári objednávajú zvyčajne pobyty all inclusive, a tak sa pohybujú v hotelových komplexoch.

Kým v roku 2013 odišlo za oddychom do tejto krajiny takmer 54–tisíc Slovákov, v minulom roku ich počet vzrástol na takmer 69–tisíc. Z hľadiska cestovného ruchu tak Grécko úspešne dobieha straty z roku 2012, kedy z roka na rok prišlo o 23–tisíc slovenských turistov. Vyplýva tak z údajov Štatistického úradu SR.

Pretrvávajúci záujem o dovolenky potvrdili viaceré cestovné kancelárie. Niektoré zájazdy sú v tohtoročnej letnej sezóne už vypredané. „Ľudia najradšej cestujú na ostrovy, ako sú Rhodos, Kréta či Peloponéz,“ menuje Juraj Sliacky z cestovnej kancelárie Hydrotour. V porovnaní s minulým rokom predali do Grécka až o 22 percent viac dovoleniek. Na nedostatok zákazníkov sa nesťažuje ani cestovná kancelária Hechter, ktorá ale ceny pri Grécku spustila mierne dolu.

„Dovolenky do Grécka zlacneli oproti iným destináciám zhruba o 10 percent. Našich klientov sa snažíme motivovať vyššími zľavami,“ vysvetľuje riaditeľ Juraj Žember.

Grécka kríza však môže v prípade vyhrotenia ohroziť aj slovenské cestovné kancelárie pri uzatváraní ďalších zmlúv s tamojšími hotelmi. Kontrakty na budúci rok sa totiž bežne podpisujú koncom júna či začiatkom júla. V prípade, ak grécki zákonodarcovia schvália zvýšenie dane z pridanej hodnoty, je pravdepodobné, že dovolenkári si za pobyt v hoteli zaplatia viac.

Stanislav Macko zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr tvrdí, že pripraviť sa treba aj na komplikácie s výberom z bankomatov, inak je však pobyt v Grécku vraj bezpečný. „Opatrenia, ktoré zaviedla grécka vláda, by teoreticky mohlo postihnúť aj zahraničné platobné karty,“ varuje ale zároveň Macko. Teraz cudzinci limity pri výberoch z bankomatov nemajú. Istotou v cudzej krajine je podľa neho mať zo sebou dostatočnú finančnú hotovosť, ktorá by mala odzrkadľovať naše reálne potreby, koľko sme na dovolenke ochotní minúť.

„Väčšinu zájazdov ale predávame v ponuke all inclusive balíčkov, takže o našich klientov je postarané aj v tomto smere,“ vyjadrila sa cestovná kancelária Firo Tour.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turistika