Gréci chcú otvoriť banky až po dohode s veriteľmi

Grécke banky sa otvoria, akonáhle sa krajine podarí uzavrieť dohodu so zahraničnými veriteľmi. Tá by mohla byť uzavretá okamžite po nedeľňajšom referende, povedal vo štvrtok novinárom štátny minister a hlavný poradca premiéra Alexisa Tsiprasa Nikos Pappas. Podľa doterajšieho vládneho výnosu sa majú banky otvoriť 6. júla.

02.07.2015 15:39
debata (3)

„Banky sa znovu otvoria, akonáhle dosiahneme dohodu,“ vyhlásil Pappas. Dodal, že vláda nebude nikdy uvažovať o tom, že by občanov pripravila o časť ich vkladov, napísala agentúra Reuters.

Grécka vláda v nedeľu večer rozhodla, že všetky grécke banky zostanú zatvorené od 29. júna do 6. júla, a stanovila limit pre výber hotovosti z bankomatov na 60 eur denne. Vláda tiež obmedzila pohyb kapitálu. Ešte v nedeľu popoludní pritom vláda tvrdila, že banky sa zavrieť nechystá.

Osud ďalších rokovaní s veriteľmi je však zatiaľ nejasný. Ministri financií eurozóny sa zhodli, že do gréckeho referenda s Aténami rokovať nemôžu. V najbližších dňoch sa preto neuskutočnia žiadne ďalšie rokovania o návrhoch alebo finančných záležitostiach ani na úrovni euroskupiny, ani medzi gréckymi úradmi a veriteľskými inštitúciami.

Slovenský minister financií Peter Kažimír navyše na svojom twitterovom účte napísal, že ak Gréci v nedeľňajšom referende odmietnu reformy požadované medzinárodnými veriteľmi výmenou za ďalšiu finančnú pomoc, môže sa stať, že pri opätovnom otvorení gréckych bánk už nebude gréckou menou euro.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna