Tsipras je optimista, po referende sa vraj dohodne do 48 hodín

Banky v Grécku sa otvoria po uzavretí dohody s veriteľmi. Premiér Alexis Tsipras tvrdí, že to zvládne do 48 hodín po referende.

02.07.2015 23:00
Grécko, banky Foto: ,
Grécki dôchodcovia čakajú pred bankou v Aténach.
debata (11)

Grécke banky sa podľa tamojšej vlády otvoria, akonáhle sa krajine podarí dohodnúť sa s medzinárodnými veriteľmi. Premiér Alexis Tsipras pritom svojím spoluobčanom vo štvrtok povedal, že čaká uzatvorenie dohody do 48 hodín od nedeľného referenda o prijatí podmienok veriteľov.

Podľa Tsiprasa boli rady ľudí pred bankomatmi a davy gréckych dôchodcov čakajúcich hodiny na penziu „zahanbujúce“. Zároveň obvinil partnerov z eurozóny, že prinútili Európsku centrálnu banku (ECB) zastaviť životne dôležité financovanie gréckych bánk.

Problémy, ktorým Gréci kvôli zatvoreným bankám čelia, tak podľa neho „nebudú trvať dlho“. Grécky minister financií Janis Varufakis vyhlásil, že banky sa otvoria v utorok. Dodal pritom, že v tom čase už určite dosiahne dohodu s veriteľmi.

Štátny minister a hlavný poradca premiéra Nikos Pappas už skôr uviedol, že grécke banky sa otvoria okamžite po dohode s veriteľmi, ktorá by podľa neho mohla prísť hneď po nedeľňajšom referende.

„Banky sa znovu otvoria, akonáhle dosiahneme dohodu,“ povedal podľa agentúry Reuters Pappas. Dodal, že vláda nebude nikdy uvažovať o tom, že by občanov pripravila o časť ich vkladov.

Grécka vláda v nedeľu večer rozhodla, že všetky grécke banky zostanú zatvorené od 29. júna do 6. júla, a stanovila limit pre výber hotovosti z bankomatov na 60 eur denne. Vláda tiež obmedzila pohyb kapitálu. Ešte v nedeľu popoludní pritom vláda tvrdila, že banky sa zavrieť nechystá.

Osud ďalších rokovaní s veriteľmi je zatiaľ nejasný. Ministri financií eurozóny sa zhodli, že do gréckeho referenda s Aténami rokovať nemôžu. V najbližších dňoch sa preto neuskutočnia žiadne ďalšie rokovania o návrhoch alebo finančných záležitostiach ani na úrovni euroskupiny, ani medzi gréckymi úradmi a veriteľskými inštitúciami.

Slovenský minister financií Peter Kažimír na svojom twitterovom účte napísal, že ak Gréci v nedeľňajšom referende odmietnu reformy požadované medzinárodnými veriteľmi výmenou za ďalšiu finančnú pomoc, môže sa stať, že pri opätovnom otvorení gréckych bánk už nebude gréckou menou euro.

Grécke banky sú teraz závislé na financovaní z núdzového programu ELA, o ktorom chcú vedúci predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) opätovne rokovať v pondelok.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna