MMF môže poslať Kyjevu peniaze, dohodli sa na ďalších reformách

Medzinárodný menový fond (MMF) sa dohodol s Ukrajinou na opatreniach, ktoré sú potrebné na uvoľnenie ďalších 1,7 miliardy dolárov z úverového programu. Dohodu ešte musí schváliť vedenie fondu.

03.07.2015 06:43
debata (33)

Program je rozdelený do štyroch rokov a jeho celkový objem dosahuje zhruba 17,5 miliardy dolárov. V marci dostal Kyjev od MMF prvých päť miliárd dolárov. Celkovo by mala Ukrajina počas nasledujúcich štyroch rokov získať od medzinárodných veriteľov zahŕňajúcich aj Európsku úniu okolo 40 miliárd dolárov.

Ukrajina sa následkom zlého hospodárenia a konfliktov so separatistami na východe krajiny pohybuje na pokraji štátneho bankrotu. Kyjev teraz jedná so súkromnými veriteľmi o reštruktura­lizácii dlhu. Veritelia chcú len predĺženie splatnosti dlhopisov, ukrajinská vláda však požaduje aj zníženie nominálnej hodnoty dlhu a úrokov.

Kyjev hrozí, že ak sa s veriteľmi nedohodne, prestane im dlhopisy splácať. Výkonná riaditeľka MMF Christine Lagardeová však v júni uviedla, že fond by mohol pokračovať v požičiavaní peňazí Ukrajine aj v prípade, že rokovania Kyjeva o reštruktura­lizácii dlhu skrachujú a krajina nebude schopná plniť svoje záväzky.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina