Gréckym bankám sa v pondelok ráno minie hotovosť

Grécke banky majú hotovosť len do pondelňajšieho rána, ďalší vývoj bude závisieť na postupe Európskej centrálnej banky (ECB). Povedala to v piatok šéfka gréckej bankovej asociácie Luka Katseliová.

03.07.2015 17:44
debata (14)

Grécke banky sú od pondelka zatvorené, pretože ECB im odmietla zvýšiť objem núdzového financovania. Hotovostné rezerva, ktorú majú grécke banky k dispozícii, je v súčasnosti iba jedna miliarda eur.

Gréci môžu po uzavretí bánk vyberať peniaze z bankomatov, denný limit pre jednu kartu bol stanovený na 60 eur. „Likvidita je zaistená do pondelka, potom bude závisieť na rozhodnutia ECB,“ povedala Katseliová. Grécke banky sú teraz závislé na financovaní z núdzového programu ELA, o ktorom chcú vedúci predstavitelia ECB znovu rokovať až v pondelok.

Grécka vláda tvrdí, že sa banky otvoria, akonáhle sa krajine podarí dohodnúť sa s medzinárodnými veriteľmi. Premiér Alexis Tsipras vo štvrtok uviedol, že čaká uzatvorenie dohody do 48 hodín od nedeľného referenda o prijatí podmienok veriteľov. Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem v piatok označil slová gréckej vlády o blízkej dohode za „absolútne falošné“.

Grécka vláda rozhodla, že všetky grécke banky zostanú od 29. júna do 6. júla zatvorené. Ešte v ten deň popoludní pritom tvrdila, že sa banky zatvoriť nechystá.

Slovenský minister financií Peter Kažimír vo štvrtok uviedol, že ak Gréci v nadchádzajúcom referende odmietnu reformy požadované medzinárodnými veriteľmi výmenou za ďalšiu finančnú pomoc, môže sa stať, že až sa banky znovu otvoria, gréckou menou už nebude euro.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna