Jareskovú rozčúlil zákon o úveroch na Ukrajine, nazvala ho populizmom

Rozhodnutie ukrajinského parlamentu, že retailové úvery v zahraničných menách sa na pôžičky v hrivnách majú konvertovať s použitím kurzu priaznivejšieho pre dlžníkov, bude banky stáť miliardy a má to príchuť pochybného populizmu, uviedla ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková.

03.07.2015 18:02
debata (15)

Ukrajinský parlament vo štvrtok večer schválil zákon, na základe ktorého banky musia konvertovať spotrebiteľské úvery v zahraničných menách na pôžičky v hrivnách s použitím kurzu, ktorý bol platný v čase podpisu dohôd o úveroch.

Znamená to, že väčšina pôžičiek spotrebiteľov sa má konvertovať pri kurze 5,05 hrivny za dolár, pričom terajší kurz je 21 až 22 hrivien za dolár. „Ide o populizmus, ktorý nemá nič spoločné so spravodlivosťou. Tento krok spôsobí bankovému systému potenciálne straty v sume zhruba 95 mld. hrivien (UAH),“ napísala Jaresková v piatok na svojom Facebooku. „Túto cenu zaplatia všetci občania vo forme oslabeného bankového systému a nových prípadov nesolventnosti bánk,“ konštatovala ministerka.

Ukrajinská centrálna banka odhaduje, že potenciálne straty bánk budú ešte vyššie, a to 100 mld. UAH, ak prezident zákon podpíše. Centrálna banka uviedla, že to bude v rozpore s programom pomoci zo strany Medzinárodného menového fondu, na základe ktorého Kyjev musí stabilizovať bankový systém.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina