Schäubleho Nemci milujú, Gréci nenávidia

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble sa na vrchole gréckej dlhovej krízy teší u voličov rekordnej obľube.

04.07.2015 06:43
Grécko, referendum Wolfgang Schäuble Foto: ,
Päť rokov vám pil krv, povedzte mu nie - nápis na plagátoch s tvárou nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho vyzýva Grékov, aby povedali v referende nie poťiadavkam veriteľov.
debata (16)

V prieskume, ktorý v piatok zverejnila televízna stanica ARD, vyjadrilo spokojnosť s prácou tohto kresťanskodemo­kratického politika 70 percent opýtaných Nemcov. Podľa komentátorov je dôvodom pravdepodobne práve Schäubleho tvrdý postoj ku Grécku.

Schäuble, ktorý sa vo vysokej politike pohybuje od začiatku sedemdesiatych rokov a v minulosti zastával okrem iného aj funkcie ministra vnútra alebo predsedu Kresťanskodemo­kratickej strany (CDU), presadzuje v rokovaniach s Aténami tvrdé úsporné opatrenia.

V Grécku je práve preto popri kancelárke Angele Merkelovej jedným z najviac nenávidených zástupcov medzinárodných veriteľov. Jeho tvár sa teraz objavila aj na plagátoch vyzývajúcich Grékov, aby v nedeľňajšom referende hlasovali proti prijatiu navrhovaných podmienok pomoci zo strany veriteľov. Schäubleho tvár na nich dopĺňa veta: „Päť rokov vám pil krv, povedzte mu NIE“.

V ankete, ktorá sa konala telefonicky v dňoch 29. a 30. júna, zodpovedalo na otázky ohľadom obľúbenosti politikov 1001 nemeckých voličov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #Wolfgang Schäuble