Tajná schôdzka, výbušná atmosféra. Aké je zákulisie rokovania o Grécku?

Minulý týždeň v piatok grécky premiér Alexis Tsipras pozval najbližších poradcov do hotelovej izby v Bruseli na schôdzku, ktorá mala zostať tajná. Všetci účastníci museli pred vstupom odovzdať telefóny, aby sa zabránilo únikom informácií. Napísal to americký denník The New York Times v článku, ktorý popisuje vývoj vedúci k roztržke medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi.

04.07.2015 09:00
Janis Varufakis, Jeroen Dijsselbloem Foto: ,
Janis Varufakis a Jeroen Dijsselbloem na rokovaní Euroskupiny.
debata (81)

Týždeň napätých rokovaní medzi Gréckom a veriteľmi sa blížil ku koncu. A ľavicovému premiérovi bolo stále jasnejšie, že nemôže prijať tvrdé podmienky, ktoré veritelia požadovali výmenou za nové pôžičky. Tsipras sa prechádzal po izbe na 25. poschodí hotela a počúval poradcov, ktorí tvrdili, že Nemecko ani Medzinárodný menový fond (MMF) nechcú dohodu a namiesto toho tlačia Grécko k bankrotu a k odchodu z eurozóny.

Večer predtým pri stretnutí popri únijnom summite Tsipras požiadal nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby do dohody boli zahrnuté aj úľavy z dlhu, ale opäť ho odmietli.

Toto nikam nevedie, povedal frustrovaný Tsipras. Čím viac sa im približujeme, tým viac sa od nás vzďaľujú, povedal. Po hodinách dohadovania o tom, ako reagovať, sa rozhodol odletieť domov a vyhlásiť referendum, uviedli ľudia, ktorí boli s ním v izbe.

Rozhodnutie vyzvať svoj ľud, aby podporil alebo odmietol posledné úsporné opatrenia pre Grécko, vyvolalo v Európe šok. Bude jedným z najdôležitejších hlasovaní od roku 1830, keď Grécko získalo samostatnosť. Prečo sa Tsipras rozhodol pre taký extrémny krok, je naďalej nejasné.

Ale bližší pohľad na udalosti minulého týždňa – vychádzajúci z rozhovorov s niektorými účastníkmi a ľuďmi informovanými o rokovaniach – ukazuje, ako sa medzi Gréckom a veriteľmi vŕšili urážky, ignorovanie, pribúdali stratené príležitosti a viedli gréckeho premiéra k záveru, že dohoda nie je možná, bez ohľadu na ústupky, ktoré by mohol urobiť.

Veritelia to, samozrejme, vidia inak. Podľa ich názoru Tsipras, ktorý sa dostal k moci na vlne odporu k tvrdým úsporám, mal záujem len na dohode, ktorá by obsahovala iba malé škrty a priniesla maximálne odpustenie dlhu. Nemohol a nechcel súhlasiť s akoukoľvek dohodou, ktorá by od gréckeho ľudu požadovala ďalšie obete.

Začiatok týždňa priaznivý, koniec nie

Pritom týždeň, ktorý sa skončil takou nevraživosťou, sa začal priaznivo. V pondelok 22. júna grécky technický tím v Bruseli predložil svojim náprotivkom osemstranový návrh. Bola to snaha preklenúť pol roka trvajúci rozpor pri plánoch Grécka na usporiadanie jeho financií. Z politických dôvodov Tsiprasova vláda tvrdila, že nezníži penzie a nezruší daňové úľavy pre grécke ostrovy. Namiesto toho plán ponúkal sériu zvýšenia daní a zvýšenie dôchodkových odvodov korporácií.

Prvotné reakcie sa zdali byť priaznivé. Eurokomisár Pierre Moscovici, známy ústretovým postojom ku Grécku, a šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, ktorý je jedným z najostrejších kritikov Grécka, v utorok povedali, že plán je sľubný. Grécky tím bol nadšený. Grécke čísla prvýkrát súhlasili.

Nasledujúce ráno sa ale optimizmus vytratil. Veritelia – MMF, ďalšie štáty eurozóny a ECB – poslali návrh späť a červenou zaškrtali miesta, s ktorými nesúhlasili. Kritika bola všade: veľké zvyšovanie daní, problémy okolo dane z pridanej hodnoty (DPH) a málo škrtov. Viac škrtov bolo tiež potrebných v penzijnej reforme.

Grécky tím tomu nemohol uveriť. Zdalo sa, že veritelia vrátili všetko späť tam, kde boli rozhovory pred šiestimi mesiacmi. Pre Tsiprasovych dvoch hlavných poradcov – Nikosa Pappasa, dlhoročného Tsiprasovho priateľa, prchkého akademika vyštudovaného v Škótsku, a Janisa Varufakisa, polarizujúceho profesora, ktorý viac ako rok poučoval Tsiprasa o zložitostiach politiky v eurozóne – pokarhanie od veriteľov ako keby potvrdzovalo ich najpesimistickejšie názory.

Namiesto toho, aby s blížiacim sa termínom pre grécku splátku 1,5 miliardy eur pre MMF ustúpili, zdalo sa, že Nemecko a menový fond svoje pozície pritvrdzujú.

Vo štvrtok večer dostalo Grécko protinávrh. Na príkaz MMF bolo zvýšenie daní obmedzené a čo bolo kľúčové, grécka vláda mala zvýšiť DPH pre hotely. Navyše veritelia odmietli niekoľko žiadostí Grékov na rokovania o zmiernení zadlženosti – musíte najskôr súhlasiť s reformami, povedali im.

Vo štvrtok sa Varufakis s Tsiprasom zhodli, že posledný návrh nemôžu predložiť svojej vláde v Aténach. Radikálne frakcie v Syrize boli stále hlasnejšie proti akejkoľvek dohode, ktorá prekračovala isté medze v otázke daní a penzií. Niektorí ľudia v Syrize navyše dokonca tlačili Tsiprasa, aby odišiel úplne z eurozóny a vrátil sa k drachme. Premiér a Varufakis už skôr sľúbili, že to nikdy nebudú zvažovať.

Ostrá debata na euroskupine

Obaja muži sa zhodli, že ich jedinou šancou je tvrdo tlačiť na Európu, aby bola pružnejšia v otázke úľavy dlhu. Bez toho ich plán nemal šancu prejsť gréckym parlamentom. Ale keď Varufakis o tom vo štvrtok hovoril s ostatnými ministrami financií, dozvedel sa, že na vyjednávanie je už len málo času.

Už to, že sa Varufakis objavil na rokovaniach, bola zo strany Grékov svojím spôsobom provokácia. Pred pár mesiacmi na želanie Dijsselbloema prestal Tsipras posielať Varufakisa na osobné rokovania s veriteľmi. Uznal, že minister financií radšej rozdáva grandiózne prejavy, ako sa ponára do technických otázok.

Občas ale Tsipras Varufakisa na tieto stretnutia poslal a žartoval so svojimi poradcami, že sa mu páči, ako sa Dijsselbloem a nemecký minister financií Wolfgang Schäuble krútia, keď ich grécky minister poučuje o nevyhnutnosti zníženia dlhu.

A toto bol práve taký okamih. Rovnako sa dalo očakávať, že Dijsselbloemova reakcia na žiadosť o obmedzenie dlhu bude úsečná. Janis, ak budeš stále hovoriť o dlhu, dohoda nebude možná, povedal Dijsselbloem.

Dijsselbloemov hovorca neskôr vo štvrtok povedal, že medzi návrhmi Grékov a veriteľov je veľký rozdiel, ale že je stále čas dosiahnuť dohodu.

Počas šiestich mesiacov sa v Bruseli hovorilo o stretoch medzi strohým Holanďanom v elegantných oblekoch a jeho rozkazovačným, ležérne oblečeným gréckym náprotivkom. Dochádzalo na hrozby a slovné prestrelky. A teraz začali znovu.

Keď sa schôdzka naťahovala bez známok nejakého výsledku, rozčuľovali sa aj ďalší. Schäuble začal kritizovať Moscoviciho ​​za jeho pozitívne výroky o gréckej ponuke. Dokonca aj posledná ponuka veriteľov bola voči Grékom príliš zhovievavá, tvrdil Schäuble. Podľa neho bola len malá šanca, že by ju presadil v Spolkovom sneme. Jediným riešením je obmedzenie kapitálových tokov, tvrdil zvýšeným hlasom.

Ale Varufakis sa stále držal enormného dlhového zaťaženia Grécka a nevšímal si napomínanie Dijsselbloema a ostatných. Potom sa Varufakis obrátil na šéfku MMF Christine Lagardeovú. Pred piatimi rokmi fond požehnal prvý záchranný program a poskytol spoločne s Európou Grécku pôžičky, hoci sa vo vnútri fondu objavovali pochybovačné hlasy, že Grécko nebude schopné ich splatiť.

Teraz MMF tlačil na Grécko, aby pristúpilo na ďalší úsporný program, aby mal prístup k ďalším pôžičkám, hoci fond medzitým došiel k záveru, že jeho pôvodné pochybnosti boli správne: grécky dlh je neudržateľný.

Mám otázku pre Christine, povedal Varufakis: Môže MMF na tomto stretnutí oficiálne vyhlásiť, že tento návrh, ktorý máme podpísať, povedie k tomu, že dlh Grécka bude udržateľný?

Janis má pravdu, odpovedala Lagardeová, otázkou dlhu je potrebné sa zaoberať. (Hovorca fondu neskôr povedal, že to nebol presný popis výmeny názorov.)

Ale kým to mohla ďalej vysvetliť, Dijsselbloem ju prerušil. Je to ponuka, ktorú môžete prijať, alebo odmietnuť, povedal holandský minister a díval sa na Varufakisa okuliarmi bez obrúčok.

Grécko ju nakoniec odmietlo.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna