Grécke banky popierajú, že by plánovali zhabať časť vkladov

Grécke banky popierajú správu, ktorú zverejnil v piatok denník Financial Times, podľa ktorej pripravujú kvôli obavám z finančného kolapsu plány, rátajúce s tým, že by ľudia prišli o časť svojich vkladov.

04.07.2015 11:51
debata (10)

Banková asociácia označila správu za „úplne nepodloženú“ a grécky minister financií Janis Varufakis na svojom účte na Twitteri uviedol, že to je „zlomyseľná špekulácia“, napísala agentúra Reuters.

Správa prišla tesne pred referendom, v ktorom budú Gréci rozhodovať, či prijmú alebo odmietnu tvrdé podmienky dohody s veriteľmi. Hlasovanie by prípadne mohlo rozhodnúť aj o budúcnosti krajiny v eurozóne.

Predstavitelia Grécka opakovane popierajú, že by plánovali zabaviť sporiteľom časť vkladov, aby tak zabránili kolapsu bankového systému. FT však s odvolaním sa na bankára a podnikateľov oboznámenými s opatreniami napísal, že najmenej pre jednu banku je veľmi pravdepodobný scenár, ktorý počíta so zhabaním najmenej 30 percent vkladov nad 8000 eur. Zabavenie časti vkladov by malo byť súčasťou celkovej reštrukturalizácie bankového sektora vo chvíli, keď sa Grécko vráti k záchrannému programu.

Šéfka gréckej bankovej asociácie Luka Katseliová povedala televíznu stanicu Skai TV, že náznaky, že úrady plánujú útoky na vklady, patria „len do sféry fantázie“. Žiadny takýto scenár podľa nej v žiadnej gréckej banke neexistuje, a to ani ako „cvičenie na papieri“.

Grécka vláda minulú nedeľu večer rozhodla, že všetky grécke banky zostanú od 29. júna do 6. júla zavreté a obmedzila výbery z bankomatov na 60 eur denne. Ešte v ten deň popoludní pritom tvrdila, že sa banky zatvoriť nechystá.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna