Gréci majú v rukách budúcnosť, píšu pred referendom médiá

Deň pred zlomovým nedeľňajším referendom o prijatí alebo odmietnutí podmienok medzinárodných veriteľov panuje v sobotu v Grécku napäté očakávanie.

04.07.2015 21:38
debata (19)

Kampaň 24 hodín pred začiatkom hlasovania podľa zákona utíchla a zverejňovať sa nesmú ani žiadne predvolebné prieskumy. Grécka tlač sa ale na poslednú chvíľu snaží občanov mobilizovať a upozorňuje, že ľudí v nedeľu čaká najdôležitejšie hlasovanie za posledných 40 rokov, ktoré môže úplne zmeniť budúcnosť krajiny.

Väčšina denníkov voličov vyzvala, aby na svojich lístkoch zaškrtli možnosť „áno“, ktorá je hlasom pre prijatie navrhovaných reforiem. „Áno euru a Európe. Občania majú budúcnosť krajiny vo svojich rukách,“ napísal v titulku denník politického stredu To Vima, podľa ktorého existujú pre Grécko len dve alternatívy: „národná izolácia, alebo európsky kurz“. Rovnako to vidí aj sobotňajší denník To Preto Thema, ktorý vyzýva, aby jeho čitatelia povedali „áno“, a zachovali tak jednotnú menu. „Odmietame drachmu a chaos“, doplnil konzervatívny denník Eleftheros Typos.

Bulvárny denník RealNews vyšiel s dramatickým titulkom „Zachráňte vlasť!“ a upozorňuje na to, že národ je v otázke vzťahu k veriteľom rozdelený a že mu hrozí izolácia. Dohoda s partnermi v eurozóne je vraj z toho dôvodu nevyhnutne potrebná.

Na odmietnutie podmienok veriteľov vyzýva denník Aj Avgi spojený s vládnucou stranou SYRIZA. Podľa neho prípadné „nie“ podmienkam veriteľov Grécko nakoniec posilní. Premiér Alexis Tsipras potom uzavrie novú výhodnejšiu dohodu a zabezpečí prísun peňazí „v priebehu dvoch dní“, je presvedčený denník.

Gréci sobotu zrejme využijú hlavne na presun do svojich rodných miest a dedín, kde sú v evidencii voličov. Ide o grécke špecifikum – menej sa volí v mieste súčasného pobytu.

Úrady tentoraz voličom kvôli nepriaznivej ekonomickej situácii vyšli v ústrety a zrušili na víkend výber mýta na diaľniciach. Najmä Atény a druhé najväčšie mesto Solún sa tak zrejme značne vyľudnia.

Prieskumy verejnej mienky dávali v piatok len drobný náskok stúpencom dohody s veriteľmi, čo po štatistickej stránke nedáva istotu o výsledku referenda. Na piatkových demonštráciách v Aténach bol o niekoľko tisíc ľudí silnejší tábor odporcov podmienok veriteľských inštitúcií.

V Grécku sú už šiesty deň uzavreté banky a ľudia majú len obmedzený prístup k svojim vkladom. Šéfka gréckej bankovej asociácie Luka Katseliová informovala, že grécke banky majú hotovosť len do pondelňajšieho rána, ďalší vývoj bude závisieť na postupe Európskej centrálnej banky (ECB). Práve tá drží grécke banky pri živote tým, že im poskytuje núdzové financovanie v rámci programu ELA.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna