Slovenskí kamionisti vidia v Grécku riziká

Riziko konca eura v Grécku sa môže dotknúť aj Slovákov, ktorí sa do krajiny vybrali vlastným autom. Slovenskí motoristi môžu zaznamenať problémy na čerpacích staniciach. Dopravcovia už hlásia aj prvé prípady zrušenia prepravy tovaru do Grécka z dôvodu platobnej neschopnosti. Grécku dochádzajú eurá, banky sú zatvorené a niektorí podnikatelia neprijímajú plaby kartou, keďže k tržbám sa už nemusia dostať.

05.07.2015 09:00
debata (2)

„Situácia na cestnej sieti zatiaľ pokojná. V krajine sa dá stále natankovať aj prostredníctvom platobných kariet. Je však predpoklad, že v priebehu pár dní sa situácia môže za súčasných podmienok výrazne zhoršiť,“ hovorí Andrej Fekete zo Združenia cestných dopravcov SR.

Vďaka situácii v krajine sa objavujú obavy, že v Grécku v prípade bankrotu dôjde k nedostatku pohonných hmôt. Špekulácie podporili aj tvoriace sa rady na čerpacích staniciach.

Pochybnosti o zásobách pohonných látok však vyvracia jedna z najväčších rafinérií v krajine Hellenic Petroleum. Podľa jej vyjadrení má firma k dispozícii dostatočné rezervy, ktoré krajine vydržia na niekoľko mesiacov. Problémy pre nedostatok leteckého paliva by nemali nastať ani na letiskách.

Združenia autodopravcov Česmad prostredníctvom svojich členov hlási aj prvé problémy s dodávkami tovarov. „Tovar, ktorý bol určený na dopravu do Grécka, bol kvôli platobnej neschopnosti gréckej spoločnosti po naložení na vozidlo opäť vyložený na Slovensku a čaká sa na ďalší vývoj situácie,“ opisuje situáciu Fekete.

„Podľa našich informácií sa situácia na hraničných priechodoch nevymyká situácii bežnej počas dovolenkovej sezóny, teda čakanie je primerané množstvu dovolenkárov, ktorí v tomto období smerujú do Grécka,“ uvádza Peter Stano, hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR.

„Podobne je to aj s čerpacími stanicami pohonných hmôt: miestami a dočasne sa niekde nahromadí viacero vozidiel čakajúcich na natankovanie, ale zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by dochádzalo k nedostatku pohonných hmôt na čerpacích staniciach,“ dodáva Stano.

Ministerstvo však upozorňuje, aby vzhľadom na aktuálnu situáciu vo finančnom a bankovom sektore počítali ľudia s možným dočasným nedostatkom hotovosti v bankomatoch alebo s obmedzeniami pri finančných a bankových službách. Z toho dôvodu by si občania so sebou mali zobrať vyššiu hotovosť na pokrytie potrieb počas pobytu v krajine a nemali by sa spoliehať len na kreditné alebo debetné karty.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna