Tsipras povzbudený referendom chce žiadať odpis gréckych dlhov

Grécky premiér Alexis Tsipras po víťaznom "nie" podmienkam eurozóny plánuje začať ďalšie vyjednávanie s veriteľskými inštitúciami, ktoré už ale bude zahŕňať aj odpis gréckych dlhov.

05.07.2015 23:39
Alexis Tsipras Foto: ,
Alexis Tsipras po odmietnutí podmienok veriteľov v referende chce žiadať od eurozóny odpis gréckych dlhov.
debata (46)

Partneri Grécka túto podmienku dosiaľ odmietali a žiadali, aby sa Atény najprv ponorili do hlbokých štrukturálnych reforiem.

„Som si plne vedomý toho, že mandát, ktorý mi dávate, nie je žiadnym príkazom pre roztržku s Európou. Tejto úlohy sa zhostím bez odkladu. Ľud reagoval na správnu otázku. Neodpovedal, či zostať "vo vnútri alebo mimo eurozóny“, oslovil Tsipras gréckych voličov po oznámení prakticky už jasných výsledkov referenda.

„Sme pripravení pokračovať v rokovaní s vierohodným plánom. Záťaž musí ísť z hospodársky slabých na ekonomicky silných. Tentoraz bude na stole aj téma gréckeho dlhu,“ pokračoval Tsipras.

Grécky premiér tiež vyjadril presvedčenie, že Európska centrálna banka (ECB) si plne uvedomuje „humanitárny rozmer“, ktorý dostala grécka kríza. Nepriamo tak naznačil, aby ECB zvýšila objem núdzového financovania z programu ELA. Bez neho sa grécke banky nezaobídu. Grécka centrálna banka uviedla, že chce žiadosť podať ešte v nedeľu.

Tsipras dodal, že referendum nemá žiadneho víťaza ani porazeného. Grécky ľud však za ťažkých podmienok dokázal, že „demokracia sa nenechá vydierať“, citovala ho agentúra AP.

Vedúci predstavitelia ECB mali už pred referendom v pláne rokovať o programe núdzovej financovania pre grécke banky znovu v pondelok.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna