Čína: Riešenie situácie Grécka ovplyvní celý svet

Čína je presvedčená, že stav gréckej ekonomiky sa zlepší, ak sa o to zasadia všetky strany. V pondelok to oznámil námestník čínskeho ministra zahraničia Čcheng Kuo-pching, ktorý podľa agentúry Reuters ako prvý vysoký čínsky predstaviteľ komentoval situáciu po nedeľňajšom gréckom referende.

06.07.2015 07:14
debata (14)

Gréci jasnou väčšinou odmietli návrhy veriteľov na riešenie dlhov svojej krajiny. Atény teraz chcú vyjednať novú dohodu, ktorá bude zahŕňať aj odpisy dlhu.

„Verím, že s dôraznou snahou všetkých strán sa hospodárska situácia Grécka zmení k lepšiemu. Ekonomická kríza bude náležite vyriešená,“ povedal Čcheng. Dodal, že riešenie a situácia v krajine neovplyvní len Grécko, ale celý svet.

Čcheng na otázku Reuters odmietol povedať, či sa grécky premiér Alexis Tsipras tento týždeň zúčastní na summite krajín BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a JAR). Dodal, že otázka hostí záleží na Rusku, ktorá je usporiadateľskou krajinou.

V uplynulých dňoch sa v médiách objavili špekulácie, že Moskva ponúkla Grécku členstvo vo vznikajúcej novej rozvojovej banke, ktorú spoločne BRICS buduje. Ruský minister financií Anton Siluanov poprel, že by Rusko dalo takýto návrh.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Čína #eurozóna