Nemecké médiá: Tsipras nebude dlho oslavovať

Grécke referendum skomplikuje rokovania medzi Aténami a medzinárodnými veriteľmi. V komentároch k výsledku referenda to v pondelok uvádzajú komentátori nemeckých médií. Vláda premiéra Alexisa Tsiprasa však podľa nich čoskoro príde o dôvod na oslavy, pretože sa bude musieť vysporiadať s hroziacim štátnym bankrotom.

06.07.2015 09:24
debata (92)

„Partneri v EÚ sú frustrovaní, Grécko je rozdelené a vyjednávací priestor sa rovná nule. Spôsobiť toľko škôd jediným politickým manévrom je ohromujúce,“ napísal denník Süddeutsche Zeitung.

„Tsipras však nebude tento triumf oslavovať dlho. Už od pondelka musí Grékom vysvetliť, ako sa im budú v budúcnosti vyplácať dôchodky, mzdy a úspory, keď sa ekonomika potáca a banky smerujú k bankrotu,“ uviedol denník.

Podľa denníka Die Welt budú teraz rokovania Grécka s veriteľmi ťažšie ako kedykoľvek predtým. „Tsipras sa teraz môže odvolávať na to, že jeho národ rovnako ako on sám odmieta doterajšiu záchrannú politiku. Bude preto ešte tvrdšie vo svojich požiadavkách trvať na odpustení dlhu. To doteraz európske štáty kategoricky odmietali. Situácia preto bude ešte napätejšia ako pred referendom,“ napísal denník.

Podľa Süddeutsche Zeitung však Grécko nemôže presadiť svoje požiadavky proti vôli ostatných krajín.

„Gréci sú len jeden z národov eurozóny. Môžu si o svojom osude suverénne rozhodovať. Nemôžu ale nič nariaďovať ostatným národom a ich vládam. Predovšetkým nemôžu ostatným štátom eurozóny diktovať, že im majú bezpodmienečne dať miliardy eur,“ napísal denník.

Bulvárny denník Bild označil výsledok referenda za facku pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. „Toto referendum je jej prvá veľká prehra. Angela Merkelová päť rokov za Grécko bojovala, absolvovala nekonečné nočné zasadnutia v Bruseli a veľa mimoriadnych summitov, viedla stovky krízových telefonátov s šéfmi vlád a všetko zbytočne. Grécko skrachovalo, skrachované zostáva a od včerajška (nedeľa) je úradne potvrdené, že si bankrot samo praje,“ uviedol denník.

Podľa Bildu sa dá teraz očakávať ešte tvrdšie vyjednávanie zo strany Grécka o finančnej pomoci od európskych partnerov, bez toho, aby Atény museli pristúpiť k hospodárskym reformám. „Teraz musí (Merkelová) byť tvrdá. Musí obhájiť európske pravidlá a spravodlivú solidaritu proti radikálnemu ľavičiarovi z Atén,“ napísal denník.

Podľa denníka Handelsblatt je naivné domnievať sa, že by „grexit“ dostal Grécko do ekonomickej rovnováhy a nemal by vážne dôsledky pre ostatné štáty Európy. Takýto krok by bol pre všetkých veľmi drahý a hrozilo by, že privedie milióny ľudí do chudoby. Denník vyzýva nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby konala a hľadala dohodu. Je to jediná cesta do budúcnosti, a nie chaos, uvádza Handelsblatt.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna