Grécke 'nie' pocítili akciové trhy

Akciové trhy negatívne zareagovali na grécke referendum. Index európskych akcií EURO STOXX 50, ktorý tvorí päťdesiat popredných európskych firiem, na začiatku obchodovania strácal približne 1,6 %.

06.07.2015 10:03
debata (3)

Európske burzy zaznamenávali pokles od jedného do dva a pol percenta. Klesali hlavne bankové spoločnosti. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 po začiatku obchodovania klesol o viac ako jedno percento na 1502 bodov.

Akcie európskych bánk oslabili o takmer dve percentá. Výsledky referenda vyvolali obavy o budúcnosť gréckych bánk, ale aj o ďalšie zotrvanie Grécka v eurozóne. Investori sa tiež obávajú, že problémy Grécka by sa mohli rozšíriť aj do ďalších krajín a ohroziť ekonomické oživenie eurozóny.

Výsledok gréckeho referenda, v ktorom voliči odmietli podmienky medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy v krajine, prijali aj ázijské a austrálske trhy s obavami. Hneď na úvod obchodovania hodnoty indexov poklesli o viac ako jedno percento.

Grécke banky by sa do niekoľkých dní mohli ocitnúť bez peňazí. Dôležité pre ich ďalšie prežitie bude rozhodnutie Európskej centrálnej banky o tom, či bude gréckym bankám aj naďalej poskytovať peniaze z programu núdzového financovania ELA.

Analytik Citi Ronit Ghose varoval, že bankový systém v Grécku zostane zrejme naďalej paralyzovaný a zmrazený, čo bude mať negatívny vplyv na reálnu ekonomickú aktivitu v najbližších týždňoch.

Akcie talianskych bánk UniCredit a Intesa Sanpolo po otvorení burzy klesali o tri percentá. Španielske banky Santader a BBVA, francúzska BNP Paribas a Société Générale a nemecká Deutsche Bank strácali dve percentá.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna