Grécke banky zostanú zavreté aj v ďalších dňoch

Grécka vláda v pondelok vydá nový výnos, ktorým minimálne o niekoľko dní predĺži uzavretie bánk. Agentúre Reuters to povedali zdroje z bankového sektora. Neskôr to potvrdila aj šéfka bankovej asociácie Luka Katseliová. Banky zostanú zavreté aj v utorok a stredu.

06.07.2015 16:02 , aktualizované: 19:01
debata (13)

Grécke banky sú mimo prevádzky od minulého pondelka potom, čo im Európska centrálna banka (ECB) odmietla zvýšiť objem núdzového financovania.

„Bankové prázdniny budú predĺžené, a to do piatku alebo do budúceho pondelka,“ uviedol jeden zo zdrojov. Po stretnutí zástupcov ministerstva financií a bánk padlo rozhodnutie o dvoch dňoch, povedala Katseliová.

Grécka vláda minulú nedeľu rozhodla, že všetky grécke banky zostanú od 29. júna do 6. júla zatvorené. Neskôr uviedla, že banky sa znovu otvoria, akonáhle sa krajine podarí uzavrieť dohodu s medzinárodnými veriteľmi. Gréci môžu po uzavretí bánk vyberať peniaze z bankomatov, denný limit pre jednu kartu bol stanovený na 60 eur.

Gréci v nedeľňajšom referende odmietli podmienky veriteľov pre uvoľnenie ďalšej finančnej pomoci. Atény teraz chcú so zástupcami eurozóny znovu rokovať o prísune peňazí a odpisu dlhov, aby odvrátili hroziaci bankrot, ich európski partneri sa ale k úspechu vyjednávania stavajú skôr skepticky.

Grécke banky sú teraz závislé na financovaní z núdzového programu ELA, o ktorom by v pondelok mali rokovať vedúci predstavitelia ECB. V utorok sa kvôli Grécku stretnú ministri financií eurozóny.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna