Skupina J&T končí s Mariom Hoffmannom

Finančná skupina J&T končí s finančníkom Mariom Hoffmannom. Ten stojí za spoločnosťou Istrokapital SE, ktorá vlastní menšinový podiel v Poštovej banke. Väčšinu akcií banky vlastní skupina J&T. Podľa informácií portálu eTrend.sk z okolia finančnej skupiny vyplatí J&T Hoffmanna z podielu v Poštovej banke. Ten v súčasnosti v banke ovláda tesne pod 8,5 %.

06.07.2015 18:05
debata

Ako ďalej informoval portál eTrend.sk, vysporiadať sa tiež má partnerstvo Hoffmanna v kľúčovej spoločnosti celej skupiny. Tou je J&T Finance Group (JTFG). Hoffmann v nej mal byť partnerom od roku 2013. Oficiálne ale v štruktúrach skupiny nefiguroval. Dôvodom mali byť podľa oboch strán problémy pri získavaní potrebných povolení, uvádza ďalej eTrend.sk. Neoficiálne k papierovému partnerstvu nedošlo aj preto, že vstup do JTFG bol podmienený kapitálovým vkladom zo strany Hoffmanna. Uvádzala sa suma 150 až 200 mil. eur.

"Mojou ambíciou je a myslím si, že aj Patrikovou, aby to bolo v roku 2015 už celé upratané,“ tvrdil Hoffmann v marcovom rozhovore týždenníka Trend. Už vtedy sa však špekulovalo, že za otáľaním s vyriešením vlastníckych vzťahov je aj nedostatok kapitálu na jeho strane. Už v minulom roku sa totiž nezúčastnil navyšovania kapitálu v Poštovej banke, čím jeho podiel klesol z niekdajších 94 % v roku 2011 na vlaňajších 8,4 %.

Tento rok sa tiež navyšoval kapitál JTFG, ktorého sa takisto Hoffmann nezúčastnil. Čínska súkromná spoločnosť CEFC Shanghai International Group Limited z holdingu China Energy Company Limited (CEFC) získala po navyšovaní v JTFG päťpercentný podiel. Podiely vlastníkov Jozefa Tkáča a Ivana Jakaboviča klesli na zhodných 47,5 %. Podľa českého obchodného registra sa základný kapitál JTFG v apríli tohto roku zvýšil zo 604 mil. eur na aktuálnych 636 mil. eur.

Skupina J&T majetkové vysporiadanie s Istrokapitalom SE v pondelok potvrdila. Uviedla, že sa dohodli na vyrovnaní v sume 500 mil. eur. V rámci vysporiadania bankových aktivít Istrokapital SE predá 8,45-percentný podiel v Poštovej banke holdingu JTFG. Akcionármi bankového a finančného holdingu zostávajú Jozef Tkáč, Ivan Jakabovič a čínska privátna spoločnosť CEFC Shanghai International Group Limited z holdingu China Energy Company Limited. Súčasťou dohody je aj predaj podielu v J&T Private Equity vo výške 9,9 % a taktiež predaj podielu v Axon Neuroscience SE. J&T získa 10 % v spoločnosti Axon Neuroscience SE za 100 mil. eur, čo je súčasťou ceny odpredaných majetkových podielov.

debata chyba
Viac na túto tému: #J&T #Mario Hoffmann