Lagardeová: MMF je pripravený Grécku pomôcť

Medzinárodný menový fond (MMF) pozorne sleduje vývoj situácie v silne zadlženom Grécku a je pripravený tejto krajine poskytnúť pomoc, ak ho o to požiadajú. Uviedla to v pondelok podľa agentúry Reuters šéfka MMF Christine Lagardeová.

06.07.2015 19:04
debata (10)

Gréci v nedeľňajšom referende odmietli podmienky veriteľov pre uvoľnenie ďalšej finančnej pomoci. Atény teraz chcú so zástupcami eurozóny znovu rokovať o prísune peňazí a odpise dlhov, aby odvrátili hroziaci bankrot, ich európski partneri sa ale k úspechu vyjednávanie stavajú skôr skepticky.

„MMF zaznamenal nedeľné referendum v Grécku,“ uviedla Lagardeová. „Situáciu pozorne sledujeme a sme pripravení Grécku pomôcť, ak o to budeme požiadaní,“ dodala.

Fond však upozornil Atény, že nemôže poskytnúť peniaze krajinám, ktoré mu včas nezaplatili splátku. Grécko sa medzi tieto krajiny zaradilo minulý týždeň, keď MMF nesplatilo 1,6 miliardy eur.

Nemenovaný predstaviteľ MMF povedal agentúre Reuters, že šéfka fondu Christine Lagardeová hovorila s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. Vysvetlila mu, že súčasťou postupu v prípade omeškania je to, že fond nemôže takejto krajine vyplácať peniaze.

Grécke banky sú od minulého pondelka zatvorené po tom, čo im Európska centrálna banka (ECB) odmietla zvýšiť objem programu núdzového financovania. V utorok sa kvôli Grécku stretnú ministri financií eurozóny.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #eurozóna