Fitch: Možnosť odchodu Grécka z eurozóny dramaticky stúpla

Výsledok nedeľňajšieho referenda v Grécku dramaticky zvyšuje pravdepodobnosť, že táto silne zadlžená krajina opustí eurozónu. Uviedla to v pondelok ratingová agentúra Fitch. Gréci v referende odmietli podmienky veriteľov pre uvoľnenie ďalšej finančnej pomoci.

06.07.2015 19:26
debata (12)

Dohoda medzi Gréckom a veriteľmi je síce podľa agentúry Fitch stále možná, na jej dosiahnutie však zostáva veľmi málo času. Agentúra tiež upozornila, že rezignácia gréckeho ministra financii Janisa Varufakisa signalizuje želanie gréckej vlády obnoviť rokovania s veriteľmi.

Na rast pravdepodobnosti gréckeho odchodu z eurozóny po nedeľňajšom referende poukázala tiež investičná spoločnosť BlackRock, ktorá je najväčším správcom majetku na svete.

„Zvyšuje to pravdepodobnosť odchodu,“ povedal agentúre Reuters šéf investičnej stratégie podniku Russ Koester. Dodal však, že stále existuje priestor na dosiahnutie kompromisnej dohody.

Atény chcú so zástupcami eurozóny jednať o prísune peňazí a odpise dlhov, aby odvrátili hroziaci bankrot, ich európski partneri sa ale k úspechu vyjednávania stavajú skôr skepticky.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Fitch