ECB pritvrdila, ale nestopla financovanie gréckych bánk

Európska centrálna banka (ECB) sa v pondelok rozhodla ponechať objem núdzového financovania gréckych bánk bezo zmeny na približne 89 miliardách eur.

06.07.2015 20:53
debata (3)

Grécke banky sú teraz na financovaní z núdzového programu ELA závislé a neochota ECB zvýšiť objem programu pred týždňom prinútila Atény k ich uzavretie.

Grécky premiér Alexis Tsipras v pondelok telefonoval šéfovi ECB Mariovi Draghimu, aby mu povedal, že je potrebné okamžite zrušiť kontroly kapitálu zavedené pred týždňom v bankách, aby sa zabránilo kolapsu bankového systému. Obaja tiež podľa Reuters hovorili o situácii okolo finančnej likvidity bánk.

„Rada guvernérov ECB sa v pondelok po prerokovaní návrhu gréckej centrálnej banky rozhodla ponechať poskytovanie ELA gréckym bankám na úrovni stanovenej 26. júna,“ uviedla v tlačovej správe ECB. Dodala, že vykonala úpravu u hodnotenia záruk poskytovaných gréckymi bankami za úvery z ELA v dôsledku zhoršujúcej sa finančnej situácie Grécka. Banky tak budú musieť za úvery poskytovať vyššie záruky ako doteraz. „To ale pre žiadnu banku neznamená žiadny problém,“ uviedol zdroj agentúry Reuters z bankového sektora.

ECB tiež uviedla, že pozorne sleduje situáciu na finančných trhoch a jej potenciálny vplyv na menovú politiku a cenovú stabilitu v eurozóne. Euro v pondelok v reakcii na výsledok gréckeho referenda kleslo na týždenné minimum voči doláru a akcie v eurozóne oslabili o viac ako dve percentá. Podľa agentúry AP však boli straty na európskom akciovom trhu miernejšie, než mnohí očakávali.

Investori predpokladajú, že ECB má dostatočné kapacity na to, aby zabránila šíreniu gréckej dlhovej krízy a chaosu na finančnom trhu. „Trh vkladá veľkú dôveru do skutočnosti, že ECB má teraz oveľa viac obranných mechanizmov ako v rokoch 2011 a 2012,“ uviedol analytik Andrew Milligan zo spoločnosti Standard Life Investments. ECB uviedla, že je v prípade potreby odhodlaná využiť všetky nástroje, ktoré má k dispozícii.

Gréci môžu po zatvorení bánk vyberať peniaze len z bankomatov, denný limit pre jednu kartu bol stanovený na 60 eur. Šéfka gréckej bankovej asociácie Luka Katseliová v pondelok oznámila, že grécke banky zostanú v utorok a v stredu zatvorené a limit pre výber peňazí z bankomatov sa nezmení.

Grécka centrálna banka po nedeľňajšom referende, v ktorom Gréci odmietli podmienky veriteľov pre poskytnutie finančnej pomoci, požiadala ECB o zvýšenie limitu úverov z programu ELA. Pondelkové rozhodnutie ECB ponechať objem núdzového financovania bezo zmeny by podľa analytikov mohol zvýšiť tlak na banky a prinútiť vládu k zníženiu limitu pre výber peňazí z bankomatov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna