Jablká budú možno pre nižšiu DPH lacnejšie

Nielen maslo, mlieko, chlieb či čerstvé mäso, ale možno už aj jablká. Aj tie by sa mohli ocitnúť na zozname potravín, ktoré majú mať zníženú 10-percentnú sadzbu dane z pridanej hodnoty namiesto súčasných 20 percent.

08.07.2015 06:00
debata (8)

Po rokovaní s ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom to povedal predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga. Ovocinári by chceli jablká na zoznam presadiť preto, že Slovensko v rámci ovocia vyprodukuje najviac jabĺk, a to až viac ako sedemdesiat percent, ktoré sú ale podľa nich momentálne ohrozené embargom do Ruska. Dôsledkom toho sa na slovenskom trhu ocitlo viac lacnejších produktov z Poľska.

Slováci chcú domáce jablká. „Chcela som si kúpiť slovenské jablká, ale majú len poľské, " hovorí Petra, klientka nákupného centra. "Na to, aby som našla slovenská jablká, si tuším budem musieť vyhradiť celé sobotňajšie predpoludnie,“ pripája sa spotrebiteľka Inge. Teraz sa v obchodných reťazcoch jablká mimo akcií pohybujú okolo ceny 1 euro za kilogram, z čoho DPH tvorí 17 centov. Pri 10-percentnej DPH by cena mohla byť 0,92 eura/kg. Zástupcovia obchodu povedali, že nižšiu daň v cene produktov určite zohľadnia.

V súčasnosti slovenské jablká zoženiete len ťažko, ovocinári ich totiž distribuujú až v auguste. Okrem lacnejších jabĺk z Poľska ich ohrozuje aj to, že nedokážu zabezpečiť jablká pre reťazce počas celého roku a ich kontrakty sa podľa Mariána Vargu pohybujú v týždňových termínoch. „Museli by sme vysadiť päťtisíc nových hektárov, aby sme mohli ponúkať jablká počas celého roku,“ hovorí Varga.

Ovocinárom práve minuloročný august spravil najväčšie starosti. Ceny nadol mali stlačiť práve poľské plody, ktoré sa po augustovom embargu neumiestnili na ruskom trhu. Ovocinári tvrdia, že pokiaľ pred embargom predávali kilogram jabĺk za 45 centov, po zákaze dovozu do Ruska to bolo za 18 až 22 centov. Slovensko tak nezaplavilo len lacné mlieko, ktoré znižuje cenu mlieka slovenských chovateľov dobytka. Ovocinári navyše hovoria, že poľské jablká majú aj väčšiu podporu zo strany štátu.

„V Poľsku je pri jablkách najväčšia skrytá podpora zo strany štátu z krajín V4,“ tvrdí Varga. Dôsledkom záplavy poľských jabĺk mali ovocinárom za poslednú úrodu od augusta minulého roku vzniknúť straty v hodnote šesť miliónov eur. „O jablká určené na jedenie sa totiž musíte oveľa viac starať. Viac musíte do nich investovať, ako do jabĺk určených na iné využitie“ prezrádza Varga.

Ročne ovocinári pritom u nás vyprodukujú 50-tisíc ton jabĺk, spotreba na Slovensku je vyššia, približne 120-tisíc ton. "Zachránilo nás možno len to, že sme vyviezli 15-tisíc ton jabĺk do západnej Európy, kde sme mohli predať jablká drahšie, " konštatuje Varga. Potravinári by chceli jablkám na Slovensku pomôcť aj nižšou DPH.

„Aspoň jablká by mohli mať z ovocia tú podporu. Na Slovensku tvoria takmer 75 percent produkcie ovocia. Viac druhov ovocia by nám na zoznam potravín s nižšou DPH určite nedali. Jablká sú zdravé a sú naše,“ hovorí Varga. Koncom minulého týždňa o zápise jabĺk na zoznam potravín s nižšou DPH rokoval Varga s ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom. "Minister prisľúbil pomoc, ale aj tak bude ešte musieť o tom rozhodnúť vláda, " skonštatoval po rokovaní Varga.

Ministerstvo pôdohospodárstva informáciu, že by na zozname malo byť aj jablko, nepotvrdilo. "Všetky informácie budú jasné po schválení vládou,“ povedal hovorca rezortu Peter Hajnala.

„Zoznam potravín s nižšou sadzbou DPH ministerstvo financií pripravuje spolu s rezortom pôdohospodárstva a návrh by mal byť známy po prázdninách,“ reaguje hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH #jablko