Luxembursku neprekáža odpísanie časti gréckych dlhov

Vlády členských krajín eurozóny by mohli uvažovať o odpísaní časti gréckeho dlhu, ale iba v prípade, že sa Atény zaviažu k realizácii balíčka reforiem. Povedal to v utorok luxemburský minister financií Pierre Gramegna.

07.07.2015 10:35
debata (3)

„Čiastočné odpísanie dlhov nie je pre Luxembursko tabu v tom zmysle, že o všetkom sa dá rokovať,“ povedal minister pre rozhlasovú stanicu 100,7.

„Ale musí sa o tom hovoriť v rámci celkového balíčka. Ak by to bolo prezentované takým spôsobom, že 18 partnerov musí čiastočne odpísať dlhy a Grécko si bude jednoducho robiť čo chce, bude to neakceptovateľné,“ dodal šéf luxemburského rezortu financií.

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v utorok v Európskom parlamente povedal, že grécka vláda musí prísť s návrhmi na riešenie svojej dlhovej krízy. „Lopta je teraz na strane gréckej vlády,“ uviedol pred utorkovým summitom eurozóny v Bruseli. Juncker konštatoval, že naďalej nesúhlasí s tými, ktorí vyzývajú na vylúčenie Grécka z eurozóny, ale zároveň kritizoval predstaviteľov Atén za časť ich rétoriky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna