V nedeľu bude summit EÚ, Grécko má dovtedy čas na posledný návrh

Grécko nové návrhy na dohodu o medzinárodnej finančnej pomoci na Euroskupine nepredložilo, večer rokovali lídri eurozóny. Zadĺžená krajina požiada o strednodobú pôžičku zo záchranného programu ESM. Celý priebeh ohľadne gréckej krízy sme sledovali na Pravda.sk online.

07.07.2015 12:00 , aktualizované: 23:22
Tsipras, summit Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras (na snímke v strede) počas mimoriadného summitu eurozóny v budove Rady EÚ v Bruseli.
debata (159)

Grécko stále má šancu na záchranu, do nedele pred mimoriadnym summitom celej Európskej únie však musí predložiť posledný návrh na dohodu o medzinárodnej finančnej pomoci.

Pozrite si priebeh rokovaní v Bruseli:

23.20 Predsta­viteľ gréckej vlády pripustil, že napriek vládnym sľubom sa grécke banky tento týždeň pravdepodobne neotvoria. Zdroje z gréckych bankových kruhov uviedli, že v bankomatoch gréckych bánk by sa mohla minúť hotovosť v priebehu jedného až troch dní.

23.02 Predseda rokovaní krajín EÚ Tusk po stretnutí eurozóny k Grécku vyhlásil, že konečný termín na nájdenie dohody je nedeľa. „Čierny scenár“ vraj vylúčiť nemožno.

Inštitúcie eurozóny sú pripravené podniknúť všetko, čo je potrebné pre zabezpečenie finančnej stability celej eurozóny, uviedol prezident únie Donald Tusk.

22.48 Pokiaľ budú grécke reformné návrhy uspokojivé a podniknuté k nim kroky, bude možné poskytnúť krátkodobé financovanie, uviedla po summite kancelárka Merkelová.

22.44 Grécky premiér Tsipras požiada v stredu o tretí program pomoci v rámci mechanizmu ESM, uviedla nemecká kancelárka Merkelová.

Vyjadrila tiež nádej, že bude mať do štvrtka na stole dostatočný grécky návrh, aby mohla požiadať Spolkový snem o schválenie začiatku rokovaní o programe pomoci pre Grécko.

22.38 Taliansky premiér Matteo Renzi potvrdil, že sa v nedeľu uskutoční ďalšie stretnutie. Grécka vláda má podľa Renziho čas do nedele, aby prišla s posledným návrhom pred summitom, ktorý nebude summitom eurozóny, ale všetkých 28 členských krajín.

22.31 Summit eurozóny v Bruseli týkajúci sa gréckej krízy sa skončil.

21.50 Gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa podporil bývalý kubánsky vodca Fidel Castro, informovala britská BBC. Napísal mu list, v ktorom mu zablahoželal k „brilantnému politickému víťazstvu“, čo je zjavná narážka na nedeľné refendum a víťazstvo vládou podporovaného tábora, ktorý odmietol podmienky veriteľov.

21.48 Grécko vraj nebude mať problém s vyplatením platov vo verejnom sektore, k čomu by malo dôjsť 13. júla. Uviedol to námestník ministra financií Dimitris Mardas. „Na základe toho, čo teraz vieme, budú môcť byť vyplatené normálne,“ povedal Mardas gréckej televízii ERT.

21.45 Nemecká kancelárka Angela Merkelová by podľa otvoreného listu prominentných ekonómov mala urobiť voči Grécku ústupky. "Náš odkaz kancelárke Merkelovej je jasný: žiadame vás, aby ste urobili zásadné kroky. Ako kvôli Grécku, tak aj kvôli Nemecku a celému svetu. História si vás bude pamätať za to, ako sa tento týždeň zachováte. Očakávame a počítame s vami, že urobíte voči Grécku odvážne a veľkorysé kroky, ktoré budú slúžiť budúcom európskym generáciám, "dodali.

20.48 V eurozóne existuje politická vôľa dať Grécku novú šancu, citovala agentúra AFP nového gréckeho ministra financií Euklidisa Tsakalotosa.

20.46 Predsta­vitelia eurozóny by sa mohli v nedeľu zísť na ďalšom summite, kde by odsúhlasili plán pomoci pre Grécko v prípade, že budú veritelia spokojní s gréckou žiadosťou o pôžičku a s plánom reforiem. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva únijné zdroje.

19.55 Grécko údajne žiada svojich partnerov z eurozóny o dočasné riešenie svojich finančných potrieb, ktoré by pokrylo zvyšok júla. Medzitým by sa potom hľadalo dlhodobé riešenie, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného gréckeho vládneho predstaviteľa.

19.52 Dobre informovaný únijný zdroj novinárom povedal, že výsledkom summitu by malo byť politické rozhodnutie pokračovať v rokovaniach s „veľmi pevným časovým ohraničením“, uviedol spravodajca ČTK v Bruseli.

19.15 Európska mena v utorok slabla a voči doláru klesla na najnižšiu hodnotu za päť týždňov pod 1,1 dolára. Viac v článku Grécka kríza zrazila euro na päťtýždňové minimum.

18.59 Summit eurozóny o Grécku sa začal

18.58 Aj keď Gréci neprišli s písomnými návrhmi, fínsky minister financií Stubb sa domnieva, že išlo o „užitočnú“ schôdzku Euroskupiny. „Teraz čakáme na žiadosť Grécka o pomoc zo záchranného mechanizmu ESM a potom dôjde na normálne procedúry,“ uviedol.

18.56 „Grécky ľud prechádza hrozivou traumou. Je potrebná dohoda kvôli dosiahnutiu istoty, stability a nádeje,“ tvrdí írsky premiér Enda Kenny.

18.54 Taliansky premiér Matteo Renzi povedal pred summitom eurozóny, že „s trochou dobrej vôle je možné dohodu o Grécku dosiahnuť … možno nie dnes, ale v nasledujúcich niekoľkých hodinách“.

18.50 Nemenovaný grécky vládny predstaviteľ povedal, že grécky návrh urobený v utorok pred týždňom stále platí, aj keď ho doplnili o niektoré zlepšenia, napísala agentúra Reuters.

Podľa tohto predstaviteľa grécke návrhy prediskutujú na utorňajšom summite eurozóny aj v stredu. „Tieto návrhy zahŕňajú reformy, financovanie, program investícií a vyrovnanie dlhu,“ dodal grécky predstaviteľ.

Väčšina krajín eurozóny je proti tomu, aby sa Grécku odpísal dlh.

17.55 Pred summitom eurozóny sa grécky premiér Tsipras stretol s nemeckou kancelárkou Merkelovou, francúzskym prezidentom Hollandom a šéfom Európskej komisie Junckerom.

17.53 Musíme ukázať zodpovednosť, solidaritu, ale aj rýchlosť, povedal pred summitom francúzsky prezident François Hollande. „Cieľom je udržať Grécko v eurozóne. Musíme vidieť gréckej návrhy čo najrýchlejšie aa musíme sa nimi zaoberať čo najrýchlejšie,“ do­dal.

17.51 Podľa gréckych zdrojov hovoril premiér Tsipras s americkým prezidentom Barackom Obamom o novom gréckom návrhu. Obama vraj vyjadril „intenzívne želanie“, aby sa rokovania skončili úspechom.

17.48 Holandský premiér Mark Rutto neskrýval rozčarovanie. „Jediným riešením je, aby Grécko podniklo ďalekosiahle reformy a zaviedlo obtiažne opatrenia, povedal. Osud Grécka v eurozóne a zodpovednosť je v Aténach, nie tu. Grécka vláda veľmi riskuje záujmy gréckeho ľudu,“ povedal Rutte. Pokiaľ neprídu s ďalekosiahlymi návrhmi „myslím, že bude čoskoro po všetkom“.

17.46 Zatiaľ nie je stále žiaden základ pre rokovania, povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová pred summitom eurozóny. Varovala, že pri riešení gréckej krízy už nejde o týždne, ale o dni. „Solidarita na európskej úrovni a zodpovednosť na národnej úrovni sú stále dôležité. Bez solidarity a bez reforiem sa nemôžeme na túto cestu vydať,“ varovala Grécko.

17.28 Nový grécky minister financií Euklidis Tsakalotos zrejme urobil školácku chybu, keď sa pred svojou prvou Euroskupinou nechal vyfotografovať so svojimi poznámkami, navyše na hotelovom papieri, poznamenal denník The Guardian. Anglicky písané poznámky zahŕňajú medzi iným upozornenie vyvarovať sa triumfalizmu, zrejme po nedeľňajšom gréckom referende.

17.15 Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem potvrdil, že Grécko požiada o strednodobú pôžičku zo záchranného programu ESM. Ministri financií eurozóny teraz čakajú na písomnú požiadavku Grécka s jasnými návrhmi, o ktorom budú rokovať v stredu počas telekonferencie.

17.13 Eurokomisár Pierre Moscovici po mimoriadnej schôdzke Euroskupiny povedal, že je nádej na dohodu s Gréckom. Euroskupina bude podľa neho rýchlo postupovať, aby eurozóna zostala pohromade, napísala agentúra Reuters.

17.04 Ministri financií eurozóny očakávajú, že Grécko oficiálne požiada o pomoc zo záchranného programu ESM počas niekoľkých hodín, povedal podľa agentúry Reuters fínsky minister Alexander Stubb.

„Očakávame bezprostrednú žiadosť u ESM, počas niekoľkých hodín,“ povedal Stubb po rokovaní euroskupiny.

17.02 Grécky premiér Tsipras sa pred summitom eurozóny stretne s francúzskym prezidentom Hollandom a nemeckou kancelárkou Merkelovou, uviedla agentúra Reuters.

16.53 Rokovanie Euroskupiny sa skončilo, oznámil fínsky minister financií.

16.42 Grécki vyjednávači na Euroskupinu neprišli so žiadnymi novými návrhmi, dali len hmlisté sľuby, že ich predložia v stredu. Ministrov financií eurozóny podľa zdroja agentúry ANSA takýto prístup „rozčúlil“. Viac v článku Gréci prišli s prázdnymi rukami, rozčúlili ministrov financií.

16.36 Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz potvrdil vystúpenie gréckeho premiéra Tsiprasa v stredu v pléne parlamentu.

16.15 Úlohou programu núdzového financovania bánk (ELA) je podpora solventných bánk, ktoré čelia dočasným problémom s likviditou. Európska centrálna banka preto nemôže poskytnúť ďalšie financie gréckym bankám za mimoriadne štedrých podmienok alebo pri nedostatočnom krytí, uviedla banka vo svojom vyhlásení. Viac v článku ECB varovala Grékov, že núdzové financovanie má svoje limity.

16.05 Grécko predloží nový návrh veriteľským krajinám zrejme v stredu, povedal agentúre Reuters vysoký predstaviteľ eurozóny. „Tvrdí, že predloží novú žiadosť a pripraví návrhy zrejme zajtra,“ povedal tento predstaviteľ.

15.50 Podľa Petera Spiegela z Financial Times bude nový návrh Grécka predložený veriteľským inštitúciám na posúdenie a potom sa znova majú stretnúť ministri financií eurozóny.

15.48 Množia sa špekulácie, že Gréci na euroskupinu neprišli s novými návrhmi. Nový návrh by mali údajne predložiť v stredu.

15.40 Celkový dlh Grécka teraz presahuje 320 miliárd eur, čo je zhruba 175 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Vo vzťahu k HDP je druhý najväčší na svete za Japonskom. Viac informácií o gréckom dlhu nájdete v článku Koľko a komu je dlžné Grécko.

15.09 Slovensko je proti tomu, aby eurozóna odpustila dlhy Grécku. Poslancom výboru NR SR pre európske záležitosti to povedal premiér Robert Fico.

„Pre nás je červená čiara odpis nominálnej hodnoty dlhu, čo sa týka Grécka. Dlh musí celý zostať Grécku na krku, musí tento dlh splatiť,“ uviedol Fico, podľa ktorého do úvahy prichádza úprava splátok gréckeho dlhu. Premiér tiež povedal, že odmietnutie reforiem v referende nemôže znamenať ľahšiu cestu pre poskytnutie peňazí pre zadlžené Grécko.

Zotrvanie Grécka v eurozóne má podľa Fica pre eurozónu viac výhod ako nevýhod, Atény by ale nemali zostať v klube krajinách platiacich eurom za každú cenu. „My si myslíme, že by bolo vhodné, ak by Grécko možno zostalo v eurozóne. Takýto vývoj (ale) nebudeme podporovať, ak budeme vidieť absolútny nezáujem Grécka na prijatie potrebných reforiem, ktoré by viedli k udržateľnej finančnej a ekonomickej situácii v Grécku,“ povedal premiér.

Fico povedal, že prípadný odchod Grécka z eurozóny by nemal mať výrazné priame negatívne dopady na slovenskú ekonomiku. Dôvodom je podľa neho fakt, že Slovensko a Grécko spolu nemajú hlbšie obchodné ani finančné vzťahy. Slovensko sa ale podobne ako ďalšie krajiny eurozóny zaručilo za pôžičky, ktoré boli v minulosti Aténam poskytnuté.

14.55 Podľa nemeckého ministra hospodárstva Sigmara Gabriela grécke elity drancovali krajinu a Európa sa len prizerala. "Tiež mi vadí, čo terajšia grécka vláda robí. Ale časť pravdy je: za túto biedu nemôžu. Krajinu vydrancovali skôr predchádzajúce vlády, ekonomická a politická elita. Je potrebné povedať, že Európa sa len prizerala, dosť dlho to sledovala a nehovorila nič, "vyhlásil sociálnodemokra­tický politik.

14.45 Približne tretina Francúzov si želá, aby sa Francúzsko vzdalo eura a vrátilo sa k franku. Ukázal to prieskum agentúry Odoxa, o ktorom informoval denník Le Parisien. Pre to, aby Francúzsko opustilo eurozónu, sa v ankete vyslovilo 32 percent opýtaných, proti bolo 67 percent. Polovica respondentov zároveň uviedla, že si želá odchod Grécka z eurozóny.

14.43 Relatívne ústretovo sa voči Grékom vyslovil írsky minister financií Michael Noonan. „Nikdy som nezastával voči Grécku tvrdý prístup. Sme ochotní vyjednávať. Vidíme reštrukturalizáciu dlhu ako súčasť týchto rokovaní,“ povedal.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble... Foto: SITA/AP, Virginia Mayo
Wolfgang Schäuble, Peter Kažimír Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble hovorí so slovenským ministrom fnancií Petrom Kažimírom pred začiatkom rokovania euroskupiny.

14.30 Bývalý šéf britskej diplomacie William Hague si myslí, že Grécko by sa malo spoločnej európskej meny jednoznačne vzdať, inak sa vraj ocitne „v permanentnej kríze“. V problémoch by sa podľa neho mohli čoskoro ocitnúť aj Taliansko a Španielsko.

„Dúfam, že si lídri krajín eurozóny dnes na svojom stretnutí uvedomia, že tí z nás, ktorí kritizovali euro pri jeho vzniku, sa vo svojich predpovediach nemýlili,“ poznamenal bývalý konzervatívny politik v komentári, ktorý vyšiel v denníku The Telegraph.

14.27 Podľa guvernéra lotyšskej centrálnej banky Ilmārsa Rimšévičsa sa pre opustenie eura vyslovili v referende sami Gréci. „Boli statoční a svojím hlasovaním vylúčili zotrvanie v eurozóne,“ povedal bankár v miestnom rádiu. Odchodom Grécka by podľa neho eurozóna posilnila.

14.24 Luxemburský minister financií Pierre Gramegna uviedol, že euroskupina by mala zvážiť odpísanie časti gréckeho dlhu, ale len v prípade, že sa Atény zaviažu k balíku reforiem. „Odpísanie časti gréckeho dlhu nie je pre Luxembursko tabu v tom zmysle, že hovoriť môžeme úplne o všetkom,“ povedal minister v rozhovore s rádiom 100.7. Neprijateľné by podľa neho ale bolo, keby krajiny platiace eurom odpísali časť gréckeho dlhu, pričom „Grécko by si jednoducho robilo, čo chce“.

14.12 Fínsky minister financií Alexander Stubb povedal, že nemieni súhlasiť so zmiernením gréckeho dlhu, pretože „sme to urobili už v roku 2011 a 2012“. Dvere sú otvorené, ale pomoc má svoje podmienky, vyhlásil.

14.10 Litovský minister financií Rimantas Sadzius vyhlásil, že „Grexit pre nás nie je riešením, eurozóna by sa mala rozširovať, nie zmršťovať“. „Ale Grécko musí uskutočniť reformy. V politike je vždy priestor pre kompromis,“ povedal

14.05 Španielsky minister financií Luis de Guindos vyhlásil, že v tejto chvíli nie je odpísanie gréckeho dlhu naliehavou otázkou. „Musíme najskôr rozhodnúť, či môžu byť splnené podmienky záchranného programu. Sme v posledných sekundách krízy, nemyslím, že by niekto chcel, aby riešením bol Grexit,“ povedal pred rokovaním.

14.00 Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pred začiatkom euroskupiny opäť odmietol zníženie dlhu Grécka. Neumožňujú to vraj pravidlá únijného záchranného programu. Na otázku, či si Grécko môže udržať euro, povedal, že to je otázka pre grécku vládu.

Kľúčové zasadnutie ministrov financií eurozóny o Grécku sa začalo.

13.30 Grécky premiér Alexis Tsipras požiada o prekleňovací úver vo výške sedem miliárd eur, ktorý by chcel mať k dispozícii do 48 hodín. Tvrdí to agentúra ANSA s odvolaním sa na svoje zdroje. Peniaze vraj chcú Atény použiť na núdzové financovanie a splácanie dlhov, aby sa vyhli platobnej neschopnosti.

13.10 Summit lídrov eurozóny sa bude konať o 18.30 h. Bol posunutý o pol hodinu.

13.00 Euroskupina (ministri financií eurozóny) chce posúdiť postoj Atén a návrhy, ako Grécko navrhuje riešiť krízovú situáciu. Minister financií Peter Kažimír je skeptický, že by sa dohoda dala dosiahnuť v utorok. Referendum na situácii Grécka nič nezmenilo. Pre Slovensko je podľa neho odpis dlhu nepredstaviteľný.

12.50 Odchod Grécka z eurozóny nie je možné riskovať, povedal francúzsky premiér Manuel Valls. Základy dohody o finančnej záchrane tejto zadlženej krajiny podľa neho existujú a diskusia o znížení dlhu by nemala byť tabu.

12.30 Odchod z Grécka z eurozóny si neželá predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. V Európskom parlamente to v utorok povedal vo svojom prvom verejnom vystúpení od nedeľného gréckeho referenda. Vyhlásil taktiež, že komisia sa bude snažiť o obnovu rozhovorov s Aténami. Viac v článku Predseda Európskej komisie je proti odchodu Grécka z eurozóny.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna