O novú nemocnicu súťaží päť medzinárodných konzorcií

V súťaži o novú bratislavskú univerzitnú nemocnicu zostáva päť medzinárodných konzorcií.

07.07.2015 14:31
debata (5)

Do druhého kola súťažného dialógu, cez ktorý si ministerstvo zdravotníctva (MZ) vyberá partnera na tento projekt, postúpili uchádzači Ribera Salud Infraestructuras, InterHealth Canada a Metrostav, Agel v spolupráci s Assuta Medical Centers, Rizzani De Eccher a Policlinico San Donato, Pessina Costruzioni v spolupráci s Dúha, a. s. a Credinvest International Slovakia. Súkromný partner má postaviť, financovať a 30 rokov prevádzkovať novú nemocnicu. O účasť v súťažnom dialógu sa pôvodne uchádzalo sedem záujemcov.

„Ministerstvo zdravotníctva je presvedčené, že prostredníctvom súťažného dialógu so skúsenými prevádzkovateľmi moderných koncových nemocníc dosiahne optimálne nastavenie finálnych súťažných podmienok tak, aby bol zabezpečený verejný záujem zdravotnej politiky poskytovať efektívnu, vysoko kvalitnú koncovú zdravotnú starostlivosť v moderných priestoroch nemocnice novej generácie bez ďalšieho vonkajšieho aj vnútorného zadlžovania,“ uviedol hovorca MZ Peter Bubla. Súťažný dialóg bude ministerstvo riešiť v spolupráci s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského, Slovenskou zdravotníckou univerzitou a sociálnymi partnermi. Dialóg by mal byť ukončený do konca toho roka.

Ribera Salud Group je španielsky holding, ktorý sa špecializuje len na prevádzku zdravotných služieb na báze koncesie so štátom. V súčasnosti prevádzkuje tri univerzitné nemocnice a jednu všeobecnú regionálnu nemocnicu v dvoch regiónoch Španielska. V roku 2014 expandovala spoločnosť Ribera Salud Grupo do Južnej Ameriky, kde prevádzkuje dve PPP nemocnice.

Agel, a. s. je jedným z najväčších poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v strednej Európe. V Českej a Slovenskej republike prevádzkuje 15 nemocníc. Pri projekte novej nemocnice plánuje využiť technické a odborné skúsenosti izraelskej spoločnosti Assuta Medical Centers, čo je najväčšia súkromná sieť poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti v Izraeli.

Interhealth Canada je medzinárodný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Spoločnosť je prepojená s viacerými kanadskými verejnými aj súkromnými nemocnicami, univerzitami aj zdravotnými strediskami. Pessina je talianska developerská spoločnosť, ktorá realizovala veľký projekt dvoch väčších nemocníc a viacerých menších nemocníc či polikliník.

Spoločnosť Rizzani de Eccher je taliansky developer, medzi jej najvýznamnejšie projekty v zdravotníckom sektore patrí výstavba niekoľkých nemocníc, jedna z nich sa nachádza v Benátkach i zdravotného centra. Policlinico San Donato je súkromná univerzitná nemocnica v Miláne.

Nová bratislavská univerzitná nemocnica bude prvým PPP projektom v slovenskom zdravotníctve. Ministerstvo vyhlásilo tender, cez ktorý hľadá súkromného partnera, v januári tohto roka. Jeho vyhláseniu predchádzali predkvalifikačné dialógy, do ktorých sa zapojilo 26 firiem.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #PPP