Grécke banky zrejme zostanú zavreté do konca týždňa

Predstaviteľ gréckej vlády v utorok pripustil, že napriek vládnym sľubom sa grécke banky tento týždeň pravdepodobne neotvoria.

07.07.2015 23:30
debata (7)

Banky pre masový výber vkladov zavreli pred viac ako týždňom po ohlásení referenda o návrhoch medzinárodných veriteľov a výber peňazí vláda obmedzila na 60 eur denne a pre dôchodcov na 120 eur týždenne. Zdroje z gréckych bankových kruhov v utorok uviedli, že v bankomatoch gréckych bánk by mohla minúť hotovosť v priebehu jedného až troch dní.

Námestník ministra pre reformu štátnej správy Jorgos Katrugalos v gréckom rozhlase upozornil, že je pre otvorenie bánk nutné prijať príslušné administratívne rozhodnutie, čo sa zatiaľ nestalo. „To asi nebude tento týždeň technicky možné,“ povedal.

Dvaja ďalší vládni činitelia v utorok ubezpečili, že Atény nebudú mať problém o týždeň vyplatiť mzdy štátnym zamestnancom a dôchodky. Grécky minister hospodárstva Jorgos Stathakis americkej televízii CNBC povedal, že ťažkosti nebudú, či už dôjde alebo nedôjde k dohode medzi Gréckom a zvyškom eurozóny.

„Nečelíme žiadnemu osobitnému problému s vyplácaním miezd vo verejnom sektore (13. júla),“ povedal Mardas štátnej televízii ERT. „Na základe toho, čo zatiaľ vieme, môžu byť vyplatené normálne,“ dodal. Mardas tiež zopakoval, že vláda neplánuje osekať bankové vklady gréckych sporiteľov, ako sa začalo v krajine v ostatnom období špekulovať.

„Hotovosť v bankomatoch začne byť zajtra (v stredu) skutočne problém,“ povedal agentúre Reuters zdroj oboznámený so situáciou bankového systému. Druhý zdroj, ktorým je nemenovaný popredný činiteľ jednej gréckej banky, uviedol, že ak sa vláda v najbližších dňoch nedohodne, potom sa zásoba peňazí v bankomatoch minie v priebehu dvoch až troch dní.

Grécka vláda rozhodla, že všetky grécke banky zostanú od 29. júna do 6. júla zatvorené. Potom toto opatrenie predĺžila do stredy 8. júla. Neskôr uviedla, že banky sa znovu otvoria, akonáhle sa krajine podarí uzavrieť dohodu s medzinárodnými veriteľmi.

Grécke banky sú závislé od financovania z núdzového programu a práve neochota Európskej centrálnej banky (ECB) zvýšiť objem programu prinútila Atény pred týždňom ich uzavrieť. ECB v pondelok odmietla v tejto súvislosti čokoľvek meniť a na ďalšie jej prípadné rozhodnutie je potrebné čakať do stredy, kedy opäť zasadá jej vedenie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna