ECB do nedele udrží grécke banky nad vodou

éf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi ubezpečil lídrov krajín eurozóny na utorkovom mimoriadnom zasadnutí, že jeho inštitúcia udrží grécke banky nad vodou do nedeľného summitu celej Európskej únie. Po rokovaní v Bruseli to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande.

08.07.2015 05:23
debata (4)

„ECB zabezpečí pre Grécko do nedele minimálnu potrebnú peňažnú likviditu,“ povedal Hollande podľa agentúry Reuters. Nedeľu označili lídri za definitívny termín na nájdenie dohody medzi Aténami a veriteľmi.

Grécke banky sú teraz úplne závislé na financovaní z programu núdzového financovania bánk (ELA), ktorého limit určuje ECB. Tá v utorok konštatovala, že úlohou ELA je podpora solventných bánk, ktoré čelia dočasným problémom s likviditou, a nemôže ním byť preto ďalšie financovanie gréckych bánk za mimoriadne štedrých podmienok alebo pri nedostatočnom krytí (viac v článku ECB varovala Grékov, že núdzové financovanie má svoje limity).

ECB ale podľa komentátorov nechce, aby bola vnímaná ako možný vinník kolapsu gréckych bánk a následného odchodu krajiny z eurozóny.

V pondelok sa ECB rozhodla ponechať strop úverov z ELA pre grécke banky bez zmeny na približne 89 miliardách eur. Zároveň však sprísnila podmienky pre záruky požadované od gréckych bánk za úvery z ELA.

Grécke banky sú po júnovom krachu rokovaní s veriteľmi terčom masových výberov vkladov, čo spolu s neochotou ECB zvýšiť objem ELA prinútilo Atény pred týždňom k uzavretiu bánk. Limit pre výber peňazí z bankomatov pre bežných občanov stanovili na 60 eur denne. Zdroje z gréckych bánk ale v utorok agentúre Reuters povedali, že hotovosť v bankách a bankomatoch sa minie v priebehu niekoľkých dní (viac v článku Grécke banky zrejme zostanú zavreté do konca týždňa).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna