Grécke banky do pondelka neotvoria

Alexis Tsipras vystúpil v Európskom parlamente. Grécke podniky pre zavreté banky a napätú situáciu posielajú ľudí na dovolenku. Grécko oficiálne požiadalo euroval o ďalšiu pomoc.

08.07.2015 11:00 , aktualizované: 18:43
EUROZONE-GREECE/ Foto: ,
Muž roznáša kávu medzi obchodníkmi na trhu v centre Atén. Gréci s napätím sledujú, ako sa vyrieši grécka kríza.
debata (11)
  • Grécko oficiálne požiadalo euorozónu o novú úverovú pomoc.
  • Banky v Grécku ostanú zavreté do pondelka 13. júla
  • Grécko sľúbilo prijať reformu penzijného a daňového systému už budúci týždeň
  • Podniky v krajine stále častejšie skracujú zamestnancom pracovnú dobu alebo ich posielajú na nútenú dovolenku.
  • „Nakoniec nejaké riešenie dáme dokopy,“ povedal fínsky minister financií Alexander Stubb

18.40 Grécky premiér Alexis Tsipras oznámil, že jeho vláda vo štvrtok predloží skupine krajín s eurom nové konkrétne návrhy na sociálne spravodlivé a udržateľné riešenie gréckej dlhovej krízy. Posúdi ich skupina ekonomických odborníkov, ministri financií eurozóny by o nich mohli hovoriť v piatok.

17.25 Akciové trhy boli optimistické v stredu ráno, zostávajú také aj navečer. Index európskych akcií STOXX 50 krátko po 17.00 SELČ pridával oproti utorkovému záveru viac ako jedno percento.

16:42 Trhy zatiaľ zvládajú neistotu okolo budúcnosti Grécka v eurozóne dobre a sú iba malé signály šírenia nákazy, ktorá by ohrozila širšiu finančnú stabilitu Európskej únie. Uviedol to Európsky bankový úrad (EBA).

16:10 Grécke banky zostanú uzavreté do pondelka 13. júla. Ministerstvo financií v Aténach to zdôvodňuje tým, že pohyb kapitálu v zadlženej krajine zostáva ďalej pod kontrolou, informovala agentúra Bloomberg. Peňažné ústavy sú mimo prevádzky od minulého pondelka po tom, čo im Európska centrálna banka (ECB) odmietla zvýšiť objem núdzového financovania. Oficiálne sa mali banky znovu otvoriť tento utorok, neskôr tento krok odložili na štvrtok.

16.05 Na summite skupiny BRICS v ruskej Ufe sa o finančnej pomoci Grécku rokovať nebude, povedal ruský minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev.

15.30 Čo môže robiť Grécko, keď sa rokovania s veriteľmi skončia krachom? Má viacero možností, ako postupovať, uviedla stanica CNBC. Viac v článku Euro, drachma, zmenky? Grécko má po krachu viacero možností.

15.10 Grécko sľúbilo prijať reformu penzijného a daňového systému už budúci týždeň. Má to byť prvý krok výmenou za trojročný záchranný úver na pokrytie záväzkov krajiny. Vyplýva to z listu, ktorým Atény v stredu požiadali financie od európskych partnerov. V liste adresovanom eurovalu Grécko zároveň sľubuje, že si splní svoje finančné záväzky a vo štvrtok poskytne podrobnejšie reformné návrhy.

15.05 Grécko chystá ministerský dekrét, ktorým sa predĺžia bankové prázdniny trvajúce už osem pracovných dní. Povedal to bez ďalších podrobností vládny predstaviteľ.

15.00 Európski politici sú ešte optimistickí. „Myslím si, že nakoniec nejaké riešenie dáme dokopy,“ povedal fínsky minister financií Alexander Stubb. „Míňa sa nám však čas,“ dodal. „Do nedele musíme nájsť riešenie, myslím, že je to možné,“ povedal eurokomisár Pierre Moscovici. „Na ťahu je teraz jednoznačne Grécko,“ uviedol. „Riešenie musíme nájsť naozaj rýchlo,“ povedal podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. „Teraz po summite máme čas do konca týždňa, aby sme rozhodli o treťom záchrannom programe. Aby to bolo možné, musíme mať návrhy od gréckej vlády.“ Holanďan Guy Verhofstadt, líder frakcie demokratov a liberálov ALDE, bol na Tsiprasa v europarlamen­te tvrdý.

14.50 Nemecká vláda je pripravená pomôcť Grécku, ale kabinet očakáva, že Atény pre obnovene dôvery začnú prijímať reformné opatrenia už počas rokovaní, ktoré by vyústili do potvrdenia pomoci. Viac v článku Začnite s reformami ešte pred rokovaním, odkazujú Nemci Grékom.

14.30 „Vylúčenie Grécka by bolo zlým signálom. Dá sa však predpokladať, že ostatní, alebo aspoň veľká väčšina ostatných, budú radšej pokračovať v spolupráci a posilňovaní európskej hospodárskej únie,“ povedal o možnom Grexite Kristian Steinnes, expert na politiku EÚ z Nórskej vedeckej a technologickej univerzity. Viac v článku Expert: Grexit je testom politickej vôle.

13.55 Ministri financií eurozóny nebudú mať telekonferenciu. „Žiadosťou gréckej vlády o podporu z ESM sa dnes (v stredu) bude zaoberať európska pracovná skupina,“ uviedol hovorca predsedu Euroskupiny Michel Reijns. „Žiadna telefonická konferencia Euroskupiny nebude,“ dodal.

13.20 Udalosti v Grécku nebudú mať negatívny vplyv na českú ekonomiku ani celkovo na Európsku úniu, tvrdí český vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Predstavitelia EÚ si podľa neho musia iba priznať chybu. Prípadný odchod Grécka z eurozóny podľa Babiša nebude žiadnou tragédiou. „Grécko tam nikdy nepatrilo, takže by malo vystúpiť, ale tým pádom sú jeho dlhy nesplatiteľné, to každý vie, pretože splatiť dlh 313 miliárd eur nie je možné,“ povedal.

12.40 Grécko oficiálne požiadalo euorozónu o novú úverovú pomoc. Oznámil to hovorca Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). Žiadosť by mali v stredu na telekonferencii posúdiť ministri financií členských krajín eurozóny. Viac v článku Grécko oficiálne požiadalo o ďalšiu pomoc.

12.30 Grécko v stredu predalo šesťmesačné štátne pokladničné poukážky za 1,625 mld. eur, aby refinancovalo svoje splatné cenné papiere. Záujem prevyšoval ponuku 1,3-násobne, výnos je na úrovni 2,97 %. Atény musia splatiť 10. júla šesťmesačné štátne pokladničné poukážky v hodnote 2 mld. eur.

12.09 Svetovým mocnostiam pri gréckej kríze nejde zďaleka len o Grécko. Kľúčové štáty sveta sa snažia ťahať za nitky tak, aby z krízy vyšli čo najlepšie. Dokazujú to postoje Francúzska, Nemecka, ale aj krajín, ktorých sa okolnosti týkajú nepriamo, ako sú USA, Rusko a Čína. Vývoj v Grécku, ktoré môže cez obchodné väzby priamo ovplyvniť situáciu na Balkáne a nepriamo v celej Európe, sleduje celý svet – píše v článku Mocnosti v hre o Grécko ekonomická redaktorka Pravdy Lenka Buchláková.

11.56 Šéf francúzskej centrálnej banky Christian Noyer, ktorý je členom Výkonnej rady ECB, upozornil, že ak bude zrejmé, že dohoda medzi Aténami a veriteľmi nie je reálna, bude musieť ECB núdzové financovanie gréckych bánk ukončiť. Viac v článku ECB hrozí zastavením núdzových úverov pre Grécko.

11.55 Európske trhy sú v stredu optimistickejšie ako v utorok. Index Euro STOXX 50, ktorý sleduje popredné akcie v eurozóne, tesne pred poludním bol v pluse o pol percenta. V utorok odpísal dve percentá.

11:30 Nemecké vládne strany sa stavajú skepticky k ďalšej pomoci zadlženému Grécku. Konzervatívna únia CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej si v súčasnej situácii nevie predstaviť schválenie tretieho záchranného balíčka. Sociálna demokracia (SPD) požaduje, aby Atény vážne začali s reformami, kým sa o pomoci rozhodne. Viac v článku Nemeckí politici sú skeptickí, môžu povedať Grékom ‚nie‘.

11.20 Britský euroskeptik Nigel Farage je vo svojom živle. Európsky projekt zomiera, stredomorské štáty majú zlú menu. Je tu nový Berlínsky múr, ktorý sa volá euro, uviedol podľa webu denníka The Guardian.

11.05 Grécke podniky pre napätú situáciu a uzavretým bankám stále častejšie skracujú svojim zamestnancom pracovnú dobu alebo ich posielajú na nútenú dovolenku. Informuje o tom web gréckeho denníka Kathimerini, podľa ktorého ďalším krokom podnikateľov bude prepúšťanie.

11.00 Grécky premiér Alexis Tsipras vystúpil v Európskaom parlamente. Grécky problém je podľa neho prejavom neschopnosti eurozóny riešiť dlhovú krízu, tvrdí. Boli sme päť rokov laboratóriom úsporných opatrení, ktoré nefungovali, dodal. Viac v článku Tsipras: Chceme riešenie sociálne spravodlivé a udržateľné.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna