Expert: Grexit je testom politickej vôle

„Vylúčenie Grécka by bolo zlým signálom. Dá sa však predpokladať, že ostatní, alebo aspoň veľká väčšina ostatných, budú radšej pokračovať v spolupráci a posilňovaní európskej hospodárskej únie,“ povedal o možnom Grexite Kristian Steinnes, expert na politiku EÚ z Nórskej vedeckej a technologickej univerzity.

08.07.2015 13:00
debata
Kristian Steinnes
Kristian Steinnes Kristian Steinnes

Čo by pre eurozónu a európsku úniu znamenal Grexit?
Európska únia čelí momentálne mnohým výzvam, ktorých charakter je rôzny. Najväčším problémom pre EÚ je však možný odchod Grécka z eurozóny. Približujúci sa Grexit môže byť vnímaný ako test politickej vôle, čo sa týka pokračovania integračného procesu. Ak nemecká kancelárka Angela Merkelová a ostatní lídri nechajú Grécko opustiť euroskupinu, mohlo by to byť vnímané ako oslabenie vôle vytvárať stále sa prehlbujúcu úniu.

Prečo?
Dá sa povedať, že vznik eura je politické rozhodnutie, ktorého naplnenie bolo umožnené ekonomickými prostriedkami. Teda vytvorením spoločnej meny. Vznikom eura sa členské krajiny rozhodli, že opustia jeden z najväčších symbolov štátnosti. Symbol, ktorý obyvatelia krajín nosia vo svojich vreckách.

Ďalším testom bude otázka Brexitu. Vystúpenie Británie z únie by zásadne menilo smer integrácie únie.

Grécko je teda ekonomickým aj politickým problémom EÚ a eurozóny.
Na jednej strane môžeme argumentovať, že Grexit je testom pre úniu. V prípade, že Merkelová, Hollande a ostatní pripustia, aby Atény prišli o euro, bude to, ako som už povedal, rana pre politickú vôľu k ďalšej integrácii. V dlhodobom horizonte to bude mať následky pre EÚ. Môže sa stať, že to ovplyvní aj Brexit, to znamená možné vystúpenie Británie z únie. A to by už malo kapacitu zmeniť celé smerovanie EÚ. V zmluvách o fungovaní Európskej únie nie je žiadne ustanovenie týkajúce sa vystúpenia z eurozóny.

Naznačuje to, že Grexit by mohol viesť k celému radu nepredvídateľných následkov. Ako vystúpenie jedného člena eurozóny ovplyvní ostatných, keby sa niekto dostal v budúcnosti do podobných problémov? Aký dosah bude mať Grexit na politické hnutia a strany v ostatných štátoch eurozóny? Hoci možné ukončenie členstva Atén v euroskupine je vnímané najmä ako ekonomický problém, skôr by sme sa ním mali zaoberať ako politickou výzvou. Obe strany urobili mnohé chyby pri jej riešení. Prispelo to aj k tomu, že ekonomická dimenzia problému sa zvýraznila oveľa viac.

Aký scenár predpokladáte?
Pripomeniem, že krízy nie sú pre EÚ ničím novým. Tento klub sa pri mnohých dôležitých otázkach zhodol na tom, že sa nezhodne. Takže, hoci Grexit sa bude dať vnímať ako test pre integráciu EÚ, nie je pravdepodobné, že podkope existenciu eura a únie ako takej. Vylúčenie Grécka by bolo zlým signálom. Dá sa však predpokladať, že ostaní, alebo aspoň veľká väčšina ostatných, budú radšej pokračovať spolupráci a posilňovaní európskej hospodárskej únie. Nebudú chcieť pripustiť rozpad.

Spomenuli ste aj Brexit. Bude to ďalší test?
Môže sa stať, že sa nejaký problém vynorí len tak bez varovania. Ale vyzerá to tak, že ďalším testom bude otázka Brexitu. Francúzsko dalo jasne najavo, že preto nechce meniť európske zmluvy. Je možné, že pri rokovaniach britské premiér David Cameron získa nejaké ústupky. Tieto zmeny však nebudú mať mimoriadny vplyv na fungovanie Európskej únie. Samozrejme, vystúpenie Británie z únie by zásadne menilo smer integrácie únie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna