Na čínskom akciovom trhu vypukla panika

Čínsky akciový trh v stredu výrazne prehĺbil pokles, jeho hlavný index spadol na štvormesačné minimum.

08.07.2015 12:26 , aktualizované: 09.07.2015 11:10
Čína, akcie Foto: ,
Čínske akciové trhy zažívajú výrazný pokles.
debata (59)

Investori zrejme prepadli panike a čínskych akcií sa zbavujú napriek novým opatreniam úradov na stabilizáciu trhu. Podľa niektorých globálnych investorov by mohol prepad čínskych akcií predstavovať pre svetové hospodárstvo väčšie riziko ako súčasná kríza v eurozóne.

Index CSI300, ktorý zahŕňa tri stovky najväčších firiem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čene, v stredu klesol o 6,75 percenta na 3663,04 bodu. Index už v utorok odpísal 1,8 percenta.

Rastúce obavy investorov sa odrážajú aj na ďalších ázijských trhoch. Index tokijskej burzy Nikkei v stredu uzavrel so stratou 3,14 percenta a končil na 19 737,64 bodu. Zaznamenal tak najprudší denný pokles za viac ako rok. Regionálny index MSCI pre oblasť Ázie a Tichomoria sa dnes prepadol na najnižšiu úroveň od vlaňajšieho februára.

Od polovice júna už čínske akcie oslabili o viac ako 30 percent, čo by mohlo mať na druhú najväčšiu svetovú ekonomiku výrazne negatívne dopady. Analytici spoločnosti Bank of America Merrill Lynch predpokladajú, že pokles čínskeho trhu povedie k ďalšiemu spomaleniu hospodárskeho rastu, k poklesu firemných ziskov a k zvýšenému riziku finančnej krízy.

„Dnes sa všetko točí okolo Číny. Grécko je teraz v úzadí, pretože dostalo nový termín (na dosiahnutie dohody o riešení dlhovej krízy),“ povedal agentúre Reuters analytik Ajako Sera zo spoločnosti Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Čínska komisia pre reguláciu cenných papierov uviedla, že zaznamenala výrazný nárast „iracionálnych predajov“ akcií. Dodala, že úrady poskytnú maklérskym firmám, ktoré požičali investorom na nákupy akcií veľké množstvo peňazí, dostatok likvidity, aby boli schopné zmierniť na trhu „atmosféru paniky“.

Centrálna banka oznámila, že podporí stabilitu na akciovom trhu a bude situáciu „pozorne sledovať“. Prepad cien akcií prinútil Peking v minulých dňoch k sérii opatrení na podporu trhu, vrátane embarga na vydávanie nových akcií či zníženie úrokových sadzieb.

Na burzách v Šanghaji a Šen-čene v stredu pozastavilo obchodovanie so svojimi akciami ďalších viac ako 500 firiem. Celkovo tak už obchody s akciami prerušilo okolo 1300 podnikov. To predstavuje takmer polovicu zo zhruba 2800 firiem, ktorých akcie sú zaregistrované na čínskych burzách.

Výpredaj na čínskom akciovom trhu odštartoval po tom, keď sa indexy od vlaňajšieho novembra do polovice tohto júna viac ako zdvojnásobili. Za prudkým vzostupom stáli najmä drobní investori, využívajúci k nákupom akcií vypožičané peniaze.

Výpredaju prispela vlna nových akciových emisií, obavy zo sprísnenia pravidiel pre výpožičky k nákupom akcií, neistota ohľadom domácej menovej politiky a snaha vybrať si dosiahnuté zisky pred koncom polroka. Prepad za posledné tri týždne už zmazal väčšinu ziskov predošlých ôsmich mesiacov.

Burzový krach by mohol mať nepriaznivý vplyv na celú čínsku ekonomiku, ktorá v poslednej dobe postupne oslabuje. Hrubý domáci produkt Číny vlani stúpol o 7,4 percenta, čo bolo najpomalšie tempo za posledných 24 rokov. V tohtoročnom prvom štvrťroku rástla ekonomika už len o sedem percent.

Analytici o čínskom burzovom šoku

Analytici hovoria, že z Číny kríza prísť môže, nie je však jasné, kedy a v akom rozsahu. Či by išlo len o dočasný prepad akcií, ktorý by znehodnotil aj úspory Slovákov vložené v podielových fondoch či v druhom dôchodkovom pilieri, alebo by išlo o krízu s dosahom na zamestnanosť. V roku 2008 prišla svetová kríza po páde americkej banky Lehman Brothers, keď vo viacerých štátoch spľasla realitná bublina. V roku 2010 sa pridala dlhová kríza v eurozóne po tom, čo sa ukázalo, že Gréci falšovali údaje o výške dlhov.

Čína sa snaží prepad akcií zastaviť. „Na čínskych burzách sa prestalo obchodovať s akciami v hodnote 2,4 bilióna dolárov. Áno, je to šialené číslo. Grécka kríza je vedľa toho ako smiešny trpaslík. Európa nevie, ako Grécko zachrániť, a pritom v Grécku ide len o miliardy,“ komentoval Vladimír Pikora, analytik Next Finance.

„Prepady akciových trhov môžu nakoniec viesť k spomaleniu očakávaného rastu čínskej ekonomiky. To bude znamenať ťažkosti s predajom aj pre slovenské firmy exportujúce do Číny,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. V minulom roku bola Čína druhým najväčším trhom bratislavského závodu Volkswagen Slovakia. Celkovo sa za rok 2014 vyviezli tovary a služby v hodnote 1,37 miliardy eur. Naopak, dovoz v rovnakom období predstavoval 4,65 miliardy eur.

V Spojených štátoch amerických nečakané straty amerických investorov ešte v roku 2008 viedli ku krachu americkej banky Lehman Brothers a odštartovaniu svetovej ekonomickej krízy. „Zopakovanie rovnakej situácie pre prípadný krach čínskych búrz je málo pravdepodobné. Čínske akciové trhy nie sú totiž tak veľké ako americké a európske a prenos nákazy mimo Áziu je málo pravdepodobný,“ ubezpečil Baláž. Čínske akcie sú totiž oveľa viac nadhodnotené ako európske a americké. „Pomer trhovej ceny akcie k čistému zisku bol pri čínskych akciách bežne na úrovni 150. Na priblíženie, za prijateľnú sa považuje úroveň 25 a maximum je na úrovni 50,“ dodal Baláž. (bt)

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia