Ako volať na dovolenke? Roaming je aj bez poplatkov

Telefonovanie, posielanie SMS správ alebo používanie internetu v zahraničí už nie je nedostupným luxusom. Pred odchodom na dovolenku stojí za zváženie ponuka operátorov, ktorá sa líši v závislosti od krajiny pohybu alebo požiadaviek spotrebiteľa. Niektoré ponuky si navyše vyžadujú aktiváciu. Desaťtisíce Slovákov idú aj toto leto na juh k moru a operátori tvrdia, že sú na to pripravení.

14.07.2015 06:00
Roaming, mobil, leto, dovolenka, pláž,... Foto:
Desaťtisíce Slovákov idú aj toto leto na juh k moru. Operátori tvrdia, že sú na to pripravení.
debata

„Silným obdobím pre roamingové služby sú jún až september, teda letná dovolenková sezóna,“ uvádza hovorca spoločnosti Telekom Michal Korec. „Často sú využívané hlasové služby a v posledných rokoch zaznamenávame vyšší počet používateľov aj pri mobilných dátach,“ dodáva. Za nárastom využívania dát v zahraničí vidí firma nárast popularity smartfónov a tabletov. „Všeobecne platí, že roaming najčastejšie využívame v susedných krajinách, najmä pri cestách za rodinou, prácou alebo štúdiom v Českej republike,“ uvádza Tomáš Holetz zo spoločnosti O2 Slovakia.

Mesačné poplatky za využívanie služieb mobilných operátorov mimo domovskej krajiny nie sú povinné. V niektorých prípadoch je nutná bezplatná aktivácia, v iných je služba aktívna automaticky. Závisí to od ponuky jednotlivých operátorov a od toho, či ide o predplatenú kartu alebo paušálnu službu. „Roamingové balíčky si zákazníci môžu aktivovať veľmi jednoducho zaslaním SMS,“ uvádza hovorkyňa spoločnosti Orange Alexanda Piskunová.

Prichádzajúce hovory spoplatňujú všetci

Telekom v rámci bezplatnej služby Euro roaming a tiež Orange majú podobné ceny roamingových poplatkov. Za odchádzajúci hovor zákazníci v Európskej únii zaplatia za minútu 0,228 eura. Minúta prichádzajúceho telefonátu zaťaží peňaženky spotrebiteľov navyše sumou 0,06 eura. O2 má odchádzajúce hovory do konca leta bez dodatočného poplatku. „Aktuálne od 1. júla do 31. augusta volajú automaticky všetci zákazníci O2 z krajín Európskej únie za domáce ceny bez nutnosti aktivácie alebo mesačných poplatkov,“ uvádza Holetz. Prichádzajúci hovor je spoplatnený ako pri konkurencii.

Mobilní operátori majú jednotlivé krajiny rozdelené do zón, podľa ktorých je odstupňovaný roamingový poplatok. V prípade volania z krajín mimo EÚ a USA, prípadne prostredníctvom satelitných sietí, môže minúta odchádzajúceho hovoru okrem štandardného poplatku stáť aj takmer štyri eurá navyše. Telekom, Orange aj O2 majú odoslanie SMS v rámci únie a vybraných krajín spoplatnené sumou 0,072 eura. O2 z tohto balíka vynecháva Českú republiku, kde platí cena ako na Slovensku. Prijímanie SMS správ je bezplatné.

Veľa obáv v roamingu vzbudzuje mobilný internet. Spotrebiteľom by sa aj napriek tomu nemalo stať, že ich na účte prekvapí vysoká suma. Väčšina moderných mobilných zariadení prenos dát zastaví vo chvíli, keď zistí, že sa pripojili do roamingovej siete. Na zastavovanie roamingového čerpania dát slúžia aj rôzne aplikácie.

Úplne bez roamingových poplatkov o dva roky

Zvýhodnené ceny volaní, SMS správ alebo dát by mali ponúkať jednotliví operátori v rámci predplatených balíčkov. Telekom za mesačný poplatok 2 eurá svojim zákazníkom dá volanie alebo prijímanie hovorov v rámci únie za 0,13 eura za minútu. Rovnakou cenou je spoplatnená aj jedna odoslaná SMS správa. V tomto prípade je teda možné ušetriť len na odchádzajúcich hovoroch. Operátor svojim zákazníkom navyše ponúka tri rôzne balíčky internetu. „V rámci nich môže zákazníkovi klesnúť cena za 1 MB v zahraničí len na 3 centy,“ uvádza Korec. Ich cena sa v závislosti od predplatených dát a roamingového pásma pohybuje od 2 do 30 eur. Ponuka spoločnosti Orange je širšia. Za poplatok od takmer dvoch do piatich eur môžu zákazníci získať zvýhodnené volania v Európe alebo po svete. Súčasťou niektorých balíčkov je neobmedzené prijímanie hovorov v Českej republike alebo v Európe. Ceny SMS správ môžu klesnúť až na 0,06 eura. Rovnako tak je spoplatnený aj 1 MB dát. Vybrané balíčky zahŕňajú voľné minúty do vybraných krajín či už na prichádzajúce, alebo odchádzajúce hovory.

Zákazníci spoločnosti O2 volajú do konca augusta za ceny ako na Slovensku bez nutnosti aktivácie alebo mesačných platieb. „Ak chcú zákazníci v krajinách EÚ aj výhodne využívať dáta, odporúčame im aktiváciu služby EU Internet bez mesačného poplatku, keď za 2 eurá na deň môžu využiť až 25 MB dát, pričom platí, že platia len v tie dni, keď službu naozaj využívajú,“ uvádza Tomáš Holetz zo spoločnosti O2 Slovakia.

Maximálny príplatok za roamingové služby od roku 2007 stanovuje Európska komisia. Od júna 2017 by roamingové poplatky v rámci Európskej únie mali byť zrušené úplne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #roaming #leto 2015 #mobilné dáta