Grécke banky zostanú zavreté, môžu však vybavovať niektoré platby

Grécke banky zostanú zatvorené aj vo štvrtok, oznámilo v stredu ministerstvo financií v Aténach. Bankové pobočky, ktoré sú otvorené pre dôchodcov, budú môcť spracovávať platby cez kreditné karty a vykonávať ďalšie transakcie, uviedol úrad.

15.07.2015 13:56
debata

Banky v krajine, ktorá je na pokraji bankrotu, vláda kvôli stále masovejšiemu výberu vkladov uzavrela na konci júna.

Grécki vládni činitelia tento týždeň oznámili, že banky sa neotvoria, kým im Európska centrálna banka (ECB) nezvýši limit núdzového financovania. Vedenie ECB by malo o tejto otázke znovu rokovať v stredu večer, uviedla agentúra Reuters.

Otvorené bankové pobočky budú môcť okrem platieb cez kreditné karty vybavovať aj daňové a ďalšie platby štátu alebo platby účtov za služby elektrární, vodární a plynární. Budú tiež môcť prevádzať peniaze medzi účtami v rámci tej istej banky.

Bankomaty vydávajú iba obmedzený denný prídel 60 eur na jeden účet. V niekoľkých otvorených pobočkách v krajine si dôchodcovia a nezamestnaní bez bankových kariet môžu vyberať 120 eur na týždňa.

Grécke banky dúfali, že pondelková dohoda s eurozónou prinúti ECB k zvýšeniu limitu núdzového financovania, čo je jediný zdroj hotovosti, ktorý im teraz nahrádza odliv vkladov. ECB tento limit už asi tri týždne necháva bezo zmeny na úrovni približne 89 miliárd eur.

ECB zrejme podľa pozorovateľov čaká na to, ako dopadne v stredu večer hlasovanie gréckeho parlamentu o balíku prvých reformných krokov. Šéfovia krajín eurozóny sa na začiatku týždňa dohodli, že Grécku umožnia jednať o treťom záchrannom programe, Atény ale musia už v stredu začať so schvaľovaním prvých reforiem. Na ne je viazané aj dodanie okamžitej finančnej pomoci Grécku vo výške asi sedem miliárd eur.

Grécko potrebuje rýchlo získať peniaze, aby budúci pondelok mohlo ECB uhradiť dlžnú splátku. V opačnom prípade by ECB mohla núdzové financovanie gréckych bánk zastaviť, čo by znamenalo okamžitý kolaps bankového sektora.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #ECB #banky #eurozóna