Eurozóna sa dohodla na preklenovacej pôžičke Grécku

Ministri financií krajín eurozóny sa vo štvrtok dohodli na zásadách poskytnutia krátkodobej finančnej pomoci pre Grécko vo výške sedem miliárd eur.

16.07.2015 14:36 , aktualizované: 17:00
Titulné stránky gréckych novín Foto: ,
Titulné stránky gréckych novín, ktoré informujú o reformách prijatých v gréckom parlamente.
debata (18)

S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovala agentúra agentúra Bloomberg s tým, že podrobnosti o pôžičke budú zverejnené v piatok. Spomínaná pôžička má zabezpečiť Grécku preklenovacie financovanie do doby, než Atény s eurozónou dojednajú celkový záchranný program z Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM).

Preklenovacia pôžička pomôže Grécku vyrovnať záväzok vo výške 3,5 miliardy eur, ktorý majú Atény uhradiť Európskej centrálnej banke (ECB) v pondelok, a zabezpečiť ďalšie financovanie krajiny. Na dočasnú pôžičku nadviaže program z ESM, ktorý môže dosiahnuť objem až 86 miliárd eur.

Pre krátkodobú pôžičku bude využitý starší úniový fond Európsky finančný stabilizačný mechanizmus (EFSM). Za pôžičky z neho však ručia všetky krajiny únie. Česko, Veľká Británia a ďalšie krajiny, ktoré nepoužívajú euro ako platidlo, ale náklady ani teoreticky niesť nechcú. Európska komisia a krajiny eurozóny preto v minulých dňoch hľadali, ako túto otázku vyriešiť.

Straty by mohli pokryť zisky z predaja gréckych dlhopisov

Podľa dokumentov, ktoré má ČTK k dispozícii, je teraz najpravdepodobnejší variant, že prípadné straty by boli pokryté zo ziskov z skoršieho predaja gréckych dlhopisov, ktoré teraz ležia v Európskej centrálnej banke (ECB). Česku by preto žiadna finančná strata nehrozila.

Premiér Bohuslav Sobotka vo štvrtok kvôli chystanej aktivácii EFSM kritizoval Európsku komisiu (EK), pretože spomínaný mechanizmus je vraj mŕtvy a polozabudnutý.

Očakáva sa výmena ministrov aj predčasné voľby

Medzitým sa vo štvrtok ECB rozhodla umožniť gréckym bankám čerpať väčší objem núdzových úverov. Limit úverov z núdzového programu ELA banka na týždeň zvýšila o 900 miliónov eur. Doteraz predstavoval približne 90 miliárd eur.

Požadované reformy, ktorých odsúhlasenie bolo podmienkou na poskytnutie ďalšej pomoci Grécku, nepodporili v gréckom parlamente asi štyri desiatky poslancov vládnej strany Syriza premiéra Alexisa Tsiprasa. Teraz sa očakáva, že Tsipras vymení niektorých ministrov, aby sa zbavil krajne ľavicového krídla svojej strany. Hovorí sa aj o predčasných voľbách, ktoré by sa podľa štvrtkového vyhlásenia ministra vnútra Nikosa Vutsisa mohli konať v septembri či v októbri. Špekuluje sa aj o vytvorení vlády národnej jednoty, hoci niektoré strany taký scenár vylúčili.

Na grécky súhlas s reformami reagovali európske akciové trhy, ktoré začali dnešné obchodovanie ďalším vzostupom.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna