Štáty BRICS oficiálne založili Novú rozvojovú banku

Predstavitelia piatich veľkých rozvíjajúcich sa krajín skupiny BRICS v utorok oficiálne založili Novú rozvojovú banku (NDB).

22.07.2015 07:22
debata (40)

Je to druhá nová medzinárodná banka, ktorú podporuje Čína. Okrem nej túto banku zakladajú Brazília, Rusko, India a Juhoafrická republika, teda krajiny, ktoré tvoria skupinu BRICS.

Plán založenia banky krajín BRICS sa zrodil už v roku 2012, jej založenie ale zdržali spory o financovanie a ďalšie problémy. Najviac na nej záležalo Moskve, pre ktorú je to alternatíva Západom riadených finančných inštitúcií, ako je Svetová banka (SB), ktoré vlani obmedzili pôžičky na projekty v Rusku v rámci protiruských sankcií.

Niektoré krajiny BRICS mali obavy, že novú banku by mohol podkopať takisto nový čínsky projekt Ázijské banky pre investície do infraštruktúry (AIIb).

NDB bude financovať rozvojové projekty v krajinách BRICS. Banka bude mať základné imanie 50 miliárd dolárov, ktorý sa má v priebehu niekoľkých rokov zdvojnásobiť na 100 miliárd dolárov. Členské krajiny by okrem toho mali vybudovať pre banku rezervu v sume ďalších viac ako 100 miliárd dolárov. Samotná NDB následne plánuje získavať značné sumy peňazí vydávaním dlhopisov na trhoch členských krajín.

Utorňajšie založenia NDB v Šanghaji svoju triezvosťou kontrastovalo s júnovým ceremoniálom podpisu dohody o AIIb v Pekingu. Toho sa zúčastnili delegáti 57 krajín a čínsky prezident Si Ťin-pching.

„Naším cieľom nie je spochybniť doterajší systém, ale zlepšiť ho a doplniť,“ uviedol podľa agentúry Reuters prezident NDB, indický podnikateľ a finančník Kundapur Vamana Kamath. Dodal, že NDB sa po stretnutí s vedením AIIb rozhodla zaviesť s touto bankou „horúcu linku“ pre diskusie o problémoch a v záujme posilňovania spolupráce.

„Z nášho hľadiska sa tešíme na spoluprácu s oboma týmito novými inštitúciami … potreby investícií do infraštruktúry sú obrovské,“ uviedla viceprezidentka Svetovej banky Karin Finkelstonová. SB podľa nej pomáha obom novým rozvojovým bankám v otázkach ľudských zdrojov a podobných veciach. Japonské vedenie Ázijskej rozvojovej banky (ADB) uviedlo, že bude skúmať možnosti spolufinancovania projektov s NDB.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #BRICS #Nová rozvojová banka