Grécky bankrot sa vzdialil, krajina získala lepší rating

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) v utorok zvýšila hodnotenie dlhodobých záväzkov Grécka o dva stupne na CCC + z doterajšej známky CCC-, a vrátila ho tak na úroveň zo začiatku júna, než rating dvakrát znížila.

22.07.2015 09:01
debata (7)

Zdôvodnila to tým, že po dohode na treťom záchrannom balíku s eurozónou a prijatie prvých reformných opatrení už nie je štátny bankrot Grécka v najbližších šiestich až 12 mesiacoch neodvratný.

S&P na konci júna zrazila hlavný rating Grécka o jeden stupeň na CCC-, tesne ku známke D, ktorá znamená v podstate platobnú neschopnosť. Uviedla vtedy, že pravdepodobnosť opustenia eurozóny dosahuje v prípade Grécka zhruba 50 percent.

Teraz S&P podľa agentúry Reuters zhodnotila výhľad nového ratingu Grécka ako stabilný, čo znamená, že s jeho zmenou v dohľadnej budúcnosti nepočíta. Dodala, že pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny klesla pod 50 percent.

Úverový rating investorom ukazuje, aká je pravdepodobnosť, že dlžník bude riadne a včas splácať záväzky. Štáty potom v prípade vysokého ratingu môžu ušetriť, pretože si spravidla požičiavajú za nižší úrok. S&P vlani v septembri zvýšila úverové hodnotenie Grécka o jeden stupeň na úroveň B, od tohtoročného februára ho ale kvôli povolebnému počínaniu krajne ľavicovej vlády štyrikrát znížila.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna