Nezamestnaní odmietli prácu za 850 eur

V pondelok ráno na tmavých chodbách úradu práce v Komárne postávajú desiatky nezamestnaných. V zasadacej miestnosti si pre nich personálna agentúra pripravila prezentáciu s možnosťou okamžitého nástupu do práce. Ponúkaný nástupný plat 850 eur v hrubom mierne prevyšuje slovenskú priemernú mzdu.

22.07.2015 14:00
debata (383)

„Nenecháme sa zodrať prácou za pásom v automobilovom priemysle,“ prehodia medzi sebou dvaja mladí muži hneď počas úvodných slov prezentácie. Na úvod príde hneď výzva. "Ak niekto nemá záujem, môže odísť hneď a nemusí si vypočuť našu prezentáciu,“ oznámil Jaroslav Rabatin, z personálnej agentúry McROY Slovakia. Skúsenosti vraj ukazujú, že inak by tí, čo nemajú záujem o prácu, presviedčali ostatných. Na výzvu odchodom reagovalo 15 z 32 prítomných krátkodobo nezamestnaných ľu­dí.

Zistiť príčiny odporu dvoch mladých mužov voči práci v automobilovom priemysle sa denníku Pravda nepodarilo. Nerozumieme dobre po slovensky, bola odpoveď na každú otázku. Viac porozprávať bola ochotná Kamila Zemiaková z Hurbanova. „Nemôžem si dovoliť odísť na štyri dni pracovať do Lozorna. Navyše, čo mi ostane zo štyristo eur v čistom?“ povedala Zemiaková. Po vysvetlení, že v ponúkanom zamestnaní jej po odrátaní všetkých nákladov ostane približne 500 až 600 eur v čistom, čo by sa istotne dozvedela, ak by ostala a vypočula si prezentáciu, reagovala. „Viete ja musím každý večer brať tabletky na ukľudnenie. Čo ak sa mi v práci niečo stane, lebo som nestihla zobrať lieky. Ak dochádzať, tak maximálne 30 kilometrov od Hurbanova a najlepšie, ak by nás do práce vozili firemné autobusy,“ dodala Zemiaková.

V júni dosiahla nezamestnanosť v Komárne úroveň 15,5 percenta, čo je viac ako slovenský priemer, ktorý je 11,5 percenta. Napriek tomu si nie firmy, ale ľudia bez práce niekedy diktujú podmienky zamestnania. Nezamestnaní si na slovenské pomery slušnú mzdu môžu zarobiť kontrolou kvality automobilových súčiastok v priemyselnom parku Lozorno, ktoré je 120 km od Komárna. Pracuje sa štyri dni po dvanásť hodín dve ranné a dve nočné zmeny. Ceny za ubytovanie sa pohybujú v rozmedzí 150 až 180 eur za mesiac. „Z tejto sumy 80 eur uhrádza naša personálna agentúra. Prispievame aj na autobusovú prepravu z ubytovne priamo do priemyselného parku, takže cena jedného lístku vyjde 50 centov,“ povedal Rabatin. Pri plate 850 eur v hrubom ostane nezamestnaným po odrátaní daní, odvodov, nákladov za cestovanie a ubytovanie okolo 500 až 540 eur v čistom.

Z celkovo 60 krátkodobo aj dlhodobo nezamestnaných ponuka na podpisu zmluvy presvedčila len troch ľudí. „Som bývalý profesionálny športovec. Hrával som vodné polo a teraz si hľadám prácu. Tu v Komárne si nie je príliš z čoho vyberať, a tak som využil šancu a zobral prácu v Lozorne,“ povedal Boris Kéda.

© Autorské práva vyhradené

383 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Lozorno #práca v automobilke