Land Rover budú robiť Poliaci, nie Slováci, tvrdia Briti

Indický koncern Tatu, ktorému patria aj automobilky Jaguar a Land Rover a ktorý sa chystá zriadiť nový závod týchto značiek vo východnej Európe, sa prikláňa k poľskej ponuke. Uviedol to britský denník The Sunday Times s odvolaním sa na nemenovaný vysoko postavený zdroj z automobilky.

27.07.2015 09:00
debata (51)

O továreň za 1,2 miliardy libier, ktorá má vyrábať asi 200 000 vozidiel ročne, sa okrem Poľska uchádzali aj Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Turecko, potom sa výber zúžil na Poľsko a Slovensko. Podľa zdroja Poľsko ponúklo „výrazné“ stimuly. Okrem kvalifikovanej pracovnej sily a dodávateľov je vraj vláda pripravená ponúknuť aj významnú pomoc pri štarte továrne.

Jaguar Land Rover vlani vyrobil asi 450 000 vozidiel, ale plánuje rozšírenie na milión áut ročne. Automobilka vlani otvorila továreň v Číne, ďalšie sa stavajú v Brazílii. Ďalšie na rade má byť USA či Mexiko.

Rozhodnutie o Poľsku by podľa denníka mohlo byť oznámené v priebehu niekoľkýczh týždňov, oficiálne však Jaguar Land Rover uviedol, že žiadne rozhodnutie ešte nebolo prijaté a firma pokračuje vo vyhodnocovaní príležitostí po celom svete.

Zatiaľ nie je jasné, kde by továreň v Poľsku mohla vzniknúť, poznamenal denník Gazeta Wyborcza, ktorý najväčšie šance prisúdil Krakovu, alebo obci Jawor u Vroclavi. Poľská ponuka je vraj taká príťažlivá, že výber Slovenska by znamenal, že sa súper uchýlil k dumpingu.

Už začiatkom júla podpredseda poľskej vlády a minister hospodárstva Janusz Piechociński hovoril o tom, že Poľsko súperí so Slovenskom o veľkú investíciu do výroby automobilov, meno potenciálneho investora neuviedol, aj keď prezradil, že investícia sa týka luxusných automobilov. Továreň by vraj mala začať prevádzku v roku 2019, výstavbu závodu chce investor rozbehnúť už v tomto štvrťroku.

V máji sa v médiách objavili informácie, že Poľsko patrí medzi kandidátov na výstavbu továrne výrobcu luxusných vozidiel Jaguar a Land Rover. Ten vraj o novom závode jedná aj so Slovenskom, Maďarskom a Českou republikou, napísala agentúra PAP. Agentúra CzechInvest ani samotná automobilka v máji podľa denníka E15 informácie o možnej investícii v Česku nepotvrdili.

Verejnoprávny slovenský rozhlas RTVS v máji informoval, že Slovensko a Poľsko sú v hre o veľkú investíciu jednej nemenovanej automobilky, ktorá by v pripravovanej továrni mohla zamestnať až 8000 ľudí.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Slovensko #Land Rover