Ruská ekonomika v prvom polroku klesla o 3,4 %

Ruská ekonomika v prvom polroku tohto roka oslabila o 3,4 %. Povedal to v pondelok ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev, ktorého citovala agentúra Interfax.

27.07.2015 15:38
debata (229)

Minister zároveň uviedol, že ruský hrubý domáci produkt (HDP) v budúcom roku pravdepodobne posilní o viac ako o 2 %. Medzinárodná ratingová agentúra Fitch však predpokladá, že ruský HDP v budúcom roku vzrastie iba o 1 %.

Agentúra začiatkom júla uviedla, že za celý tento rok sa ruské hospodárstvo pravdepodobne zmenší o 3,5 % v dôsledku viacerých šokov, a to pádu cien ropy, oslabenia rubľa a zavedenia sankcií zo strany USA a Európskej únie v reakcii na konflikt na východe Ukrajiny. Ruskému rubľu sa nedarilo ani v pondelok a pokračovalo jeho oslabovanie. Smerom nadol ho tlačila cena ropy, ktorá klesla na štvormesačné minimum. Do 7:45 GMT rubeľ voči doláru v porovnaní s predošlým obchodovacím dňom oslabil o 0,7 % na 58,86 RUB/USD a oproti euru klesol o 1,6 % na 65,20 RUB/EUR. „Kľúčovým faktorom pre pokračujúce oslabovanie rubľa zostávajú ceny ropy,“ konštatoval Artem Zvjagilsky, analytik MFX Broker.

229 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP