Volkswagen za polrok prvýkrát predal viac áut ako Toyota

Nemecká automobilka Volkswagen prekonala v polročnom v predaji vozidiel japonskú Toyotu a prvýkrát sa stala najpredávanejšou automobilkou na svete.

28.07.2015 10:00
debata

Toyota v utorok oznámila, že za január až jún jej predaj klesol o 1,5 percenta na 5,02 milióna vozidiel. Volkswagen na začiatku tohto mesiaca uviedol, že predal 5,04 milióna vozidiel, o 0,5 percenta menej ako vlani, uviedla agentúra AP.

Americký General Motors (GM), ktorý bol automobilkou s najväčšími predajmi viac ako sedem desaťročí až do roku 2008, kedy ho prekonala Toyota, by mal zverejniť údaje o predaji vo štvrtok. GM, ktorému sa ešte podarilo krátko zosadiť Toyotu z pozície jednotky v roku 2011, kedy výrobu japonskej automobilky znížilo zemetrasenie a cunami v severovýchodnom Japonsku, bol vlani tretím najväčším predajcom áut na svete, za Toyotou a Volkswagenom.

Toyota uviedla, že na znížení predaja mal podiel hlavne pokles na japonskom trhu a na rozvíjajúcich sa trhoch. Naopak, predaj stúpol v USA, Mexiku a Číne.

Vlani Toyota predala 10,23 milióna vozidiel. Tento rok však očakáva zníženie predaja o jedno percento na 10,15 milióna vozidiel.

Volkswagen je najväčším predajcom áut v Európe a vlani predal 10,14 milióna vozidiel. Do skupiny Volkswagen spadajú tiež automobilky Škoda Auto, Audi, Seat, Porsche, Bentley, Bugatti či Lamborghini.

GM za celý minulý predal 9,92 milióna vozidiel. Medzi značky automobilky patria Cadillac či Opel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Volkswagen #automobilky #General Motors