Plán B s drachmou počítal s hackermi

Ešte sa Európa nestihla spamätať zo šesť mesiacov trvajúcej gréckej drámy, ktorá sa pred dvoma týždňami skončila dohodou medzi gréckou vládou a veriteľmi, a už je na svete nový škandál. Postaral sa o to bývalý minister financií Janis Varufakis, ktorý aj po svojej nedávnej rezignácii zapĺňa prvé strany novín.

28.07.2015 12:00
Janis Varufakis Foto:
Bývalý grécky minister financií Janis Varufakis bol zapletený v kontroverznom pláne, ktorý nepočítal so zotrvaním Grécka v eurozóne.
debata (3)

Varufakis mal podľa gréckeho denníka Kathimerini pracovať ešte pred januárovým víťazstvom radikálnej ľavicovej strany Syriza v predčasných parlamentných voľbách na paralelnom bankovom systéme s pomocou hackerov. Tí sa mali dostať k dátam gréckeho finančného úradu. Plán B sa mal zaviesť v prípade, ak by zlyhal tamojší bankový systém pre nedostatok likvidity.

Plán na alternatívny systém vraj žil ešte pár dní pred tým, ako padla definitívna dohoda medzi veriteľmi (Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka a Európska komisia, pozn. red.) a gréckou vládou.

Hlavným dôvodom bolo prežitie gréckej ekonomiky a ľudí, teda najvýznamnejšia povinnosť, ktorú z ústavy má každá vláda.
Panagiotis Lafazanis, bývalý minister energetiky

Dohoda ustanovuje, že Gréci najbližšie tri roky vďaka reformám a zvyšovaniu daní dostanú do rozpočtu viac ako 12 miliárd eur výmenou za tretí balík finančnej pomoci vo výške až 86 miliárd eur. Varufakis podľa gréckeho denníka o paralelnej mene hovoril pred časom aj s manažérmi hedžových fondov.

Grécke noviny To Vima navyše napísali, že grécky premiér Alexis Tsipras žiadal o pomoc so zavedením novej meny Rusko. Ruský prezident Vladimir Putin to však odmietol, a Tsipras musel Bruselu ustúpiť. Opoziční poslanci teraz tlačia na vládu, aby im dala jasné vysvetlenie, čo sa naozaj plánovalo.

Tsipras bol ešte pred pár mesiacmi upodozrievaný z toho, že hľadá spojenca v Rusku v prípade, že by rokovania s eurozónou stroskotali. Oficiálne však úvahy o takomto spojenectve odmietal aj napriek tomu, že jeho vláda od začiatku bola proti pokračovaniu sankcií zo strany EÚ voči Rusku pre vojnový konflikt na Ukrajine.

Tsipras vraj nedávno od Putina žiadal desať miliárd dolárov na opustenie eurozóny a tlačenie drachmy. Ruská strana však tieto informácie dlhodobo dementuje.

V každom prípade, bývalý grécky financmajster informácie o plánoch zaviesť paralelnú menu v pondelok nedementoval a britskému denníku The Telegraph povedal, že citácie v článku gréckeho denníka sú v poriadku. Zdôraznil však, že išlo len o „rezervný“ plán a grécka vláda nechcela v žiadnom prípade vystúpiť z eurozóny. Neskôr však na sociálnej sieti Twitter napísal, že je ohromený predstavivosťou svojich protivníkov.

Varufakisovi mal v jeho plánoch pomáhať bývalý kolega z Univerzity v Texase v Austine, s ktorým vyučoval ekonómiu, konkrétne teóriu hier. Práve tú využíval v posledných mesiacoch pri rokovaniach s veriteľmi.

S bývalým kolegom sa mal Varufakis dostať k dátam gréckeho finančného úradu, ktorý ovládali medzinárodné veriteľské organizácie. Hackeri mali získať údaje o občanoch, ale aj podnikoch, na ktorých chcel bývalý grécky minister financií postaviť paralelný bankový systém, ktorý by umožňoval prevody peňazí, pokiaľ by skolabovali grécke banky.

Pomáhať mu mal aj bývalý minister energetiky Panagiotis Lafazanis. Ten pre nedeľné vydanie denníka RealNews uviedol, že vyzýval na zásah do rezerv gréckej centrálnej banky. Zároveň bol za návrat k drachme s tým, že by to umožnilo naďalej vyplácať dôchodky a mzdy vo verejnom sektore, ak by krajina musela opustiť eurozónu.

„Hlavným dôvodom bolo prežitie gréckej ekonomiky a ľudí, teda najvýznamnejšia povinnosť, ktorú z ústavy má každá vláda,“ povedal Lafazanis. Informácie o paralelnej mene vyplávali na povrch v čase, keď do Grécka pricestovali predstavitelia medzinárodných veriteľov, aby sa definitívne dohodli na tretej pôžičke pre Grécko.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Syriza #Janis Varufakis