Gazpromu klesne ťažba plynu na nové dno

Ruský producent zemného plynu Gazprom tento rok zrejme vyťaží menej suroviny ako vlani a celkový objem ťažby sa už druhý rok dostane na nové minimum v histórii podniku. Odhaduje to ruské ministerstvo hospodárstva.

28.07.2015 13:21
Gazprom, plyn, Rusko Foto: ,
Ruský Gazprom bude od Kyjeva požadovať platby dopredu.
debata (17)

Ministerstvo v utorok tiež uviedlo, že ťažbu Gazpromu na tento rok odhaduje na 414 miliárd metrov kubických, čo by bol oproti vlaňajším 444 miliardám kubíkov pokles o 6,8 percenta. Dôvodom je slabý dopyt a pokles investícií do ťažby.

Gazprom pritom vo svojom májovom odhade uvádzal, že čaká tento rok mierny rast ťažby, a to na 450 miliárd metrov kubických.

Vývoz Gazpromu do krajín Európskej únie a do Turecka sa v prvej polovici roka znížil o 6,2 percenta na 66,8 miliardy metrov kubických. Mohla za to nižšia spotreba plynu v Európe a tiež vyššie využívanie plynu zo zásobníkov v zimnom období.

Ministerstvo podľa agentúry Reuters dodalo, že celkový vývoz plynu z Ruska sa má tento rok znížiť o 5,5 percenta na 164,6 miliardy metrov kubických.

Gazprom sa potýka s problémami aj pre spor o ceny s Ukrajinou. Ukrajina prestala od 1. júla kupovať ruský plyn, pretože sa jej nepodarilo dohodnúť s Ruskom ceny za odber. Ukrajina bola ešte predvlani druhým najväčším trhom Gazpromu po Nemecku. Gazprom tiež na začiatku tohto roka prišiel o pozíciu najväčšieho dodávateľa v západnej Európe na úkor Nórska a zatiaľ sa mu nepodarilo dohodnúť sa s Tureckom na novom plynovode, ktorý má byť alternatívou ku zrušenému projektu plynovodu South Stream.

Gazprom bol vytvorený v roku 1989 z vtedajšieho sovietskeho ministerstva plynu. Od roku 2006 má exkluzívne práva na vývoz zemného plynu. Predvlani však parlament rozhodol o zrušení monopolu firmy na vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG), čo podľa analytikov bola pre firmu ďalšia rana. Gazpromu naďalej zostáva monopol na vývoz zemného plynu potrubím. V súčasnosti Gazprom vyváža týmto spôsobom plyn len do Európy, plánuje však plynovod do Číny.

Súčasná ťažba hlboko zaostáva za prognózami firmy v čase jej vzniku. Vtedy odhadovala, že do roku 2010 ťažba dosiahne takmer jeden bilión metrov kubických.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami plynu na svete. Podľa svojich internetových stránok sa na globálnych rezervách plynu podieľa 18 percentami a na celosvetovej ťažbe plynu 14 percentami.

Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre rad európskych krajín vrátane Slovenskej republiky a pokrýva okolo 30 percent celkového dopytu po zemnom plyne v Európskej únii. Je tiež dôležitou firmou pre ruskú ekonomiku. Na celkovom hrubom domácom produkte Ruska má podiel zhruba osem percent.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom