Holcim zmení majiteľa aj meno

Najväčší domáci výrobca a dodávateľ stavebných materiálov, spoločnosť Holcim (Slovensko), a. s. sa chystá zmeniť majiteľa a obchodné meno.

28.07.2015 16:03
debata (17)

Súvisí to s pripravovaným predajom časti aktív francúzskeho a švajčiarskeho výrobcu cementu Lafarge a Holcim, ktorí sa dohodli na fúzii, írskej spoločnosti CRH.

Holcim na Slovensku plánuje zmeniť obchodné meno a členov dozornej rady na mimoriadnom valnom zhromaždení zvolanom na 25. augusta. „V súčasnosti prebieha proces zmeny vlastníka na spoločnosť CRH,“ potvrdil v utorok manažér externej komunikácie Holcimu Ján Mikuláš. „Nakoľko je celý proces dosť komplexný a vyžaduje si časovú postupnosť, nie sme momentálne v pozícii poskytnúť detailné odpovede,“ dodal. Spoločnosť podľa Mikuláša plánuje o tomto procese informovať začiatkom augusta.

Holcim prevádzkuje na Slovensku dve cementárne – v Rohožníku v okrese Malacky a od roku 2013 aj v Turni nad Bodvou v okrese Košice-okolie. Novým predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom spoločnosti je od marca tohto roku Richard Skene, štvrtý na čele predstavenstva od roku 2010. Vo vedení firmy pôsobil už od mája 2002 do januára 2005. V predsta­venstve sú noví aj dvaja členovia (od marca, resp. júna tohto roku) a v dozornej rade traja zástupcovia.

„Európska komisia pri posudzovaní žiadosti o schválenie projektu určila podmienky, ktoré je nutné splniť v záujme ochrany konkurenčného prostredia. Boli zamerané najmä na kritické trhy, kde by nový spojený podnik mohol mať dominantné postavenie,“ informoval predošlý predseda predstavenstva Holcimu na Slovensku Patrick Stapfer vo výročnej správe spoločnosti za rok 2014.

„Takouto krajinou je aj Slovensko, preto spoločnosť Holcim prijala rozhodnutie odpredať svoje aktíva na Slovensku,“ dodal. Cieľom tohto procesu bolo vybrať kupujúceho, ktorý bude vzhľadom na svoju finančnú silu a know-how schopný zabezpečiť úspešné pokračovanie existujúcich prevádzok s rešpektovaním záujmov od zamestnancov až po akcionárov.

CRH má zaplatiť za časť aktív Lafarge a Holcimu 6,5 mld. eur a stane sa tak tretím najväčším dodávateľom stavebných materiálov na svete. V hotovosti má uhradiť 5 mld. eur a zvyšok cennými papiermi a podielom akcií vo výške 9,99 %. Lafarge a Holcim by mali proces zlúčenia uzavrieť do konca budúceho roku. Dohoda zahŕňa predaj časti ich aktív v Európe, Kanade, Brazílii a na Filipínach. Odpredaj časti aktív bol podmienkou regulačných úradov Európskej únie pre udelenie povolenia na ich fúziu. Dohodu o „zlúčení rovnocenných partnerov“ s cieľom vytvoriť najväčšieho producenta cementu na svete zverejnili Holcim a Lafarge vlani v apríli. Tento rok v marci podmienky dohody upravili v prospech akcionárov Holcimu.

Spoločnosť Holcim (Slovensko), a. s. so sídlom v Rohožníku je zapísaná v Obchodnom registri SR od februára 1992. Pod súčasným názvom funguje od júna 2001 a dovtedy mala meno Hirocem, a.s. Je najvýznamnejším výrobcom cementu a špeciálnych spojív na Slovensku. Okrem šedých cementov z oboch cementární vyrába v Rohožníku aj biely cement. V prevádzkach na Slovensku vyrába aj transportovaný betón a zo štrkovní dodáva kamenivo. Základné imanie firmy má výšku 283,32 mil. eur. Spoločnosť začiatkom roku 2013 prevzala firmu Východoslovenské stavebné hmoty, a. s. v Turni nad Bodvou.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo #Lafarge #Holcim #CRH